Acasă Sănătate Nutritionist roman: ”Sportul nu ajuta la slabit!”

Nutritionist roman: ”Sportul nu ajuta la slabit!”

0
Nutritionist roman: ”Sportul nu ajuta la slabit!”

Primavara ne scoate parca din hibernare si odata cu ea schimbam si obiceiurile alimentare. Incepem sa ne imbracam mai subtire si evident ne intereseaza cum aratam si ne punem pe slabit. Declarativ, pe toti ne intereseaza sanatatea, dar suntem motivati de aspect mai mult decat de sanatate! Ca doar ceea ce se vede este important, nu? Combatem azi cinci mituri cu si despre primarvara ca expertul in nutritie si stil de viata, dr. Florin Ioan Balanica.

Mit 1: vine primavara, sa bem cat mai multe sucuri de fructe sa ne vitaminizam!
– Dr. Florin Ioan Balanica: Mai intai de toate, cine ne-a impiedicat sa ne vitaminizam si pana acum? Sigur ca intrarea in primavara necesita un aport suplimentar de vitamine, pe care le obtinem din alimentatie. Sucul de fructe nu reprezinta o solutie, pentru ca aduce o cantitate mare de zahar pe langa vitamine. Daca tot vrem sa stoarcem ceva, putem stoarce legume, in special cele de culoare verde.

De exemplu, familia mea, la mic dejun, de la mic la mare, bea un suc din legume de culoare verde: spanac, patrunjel, brocoli, varza, apio, etc. la care adaugam putin ghimbir si lamaie. Este un mic dejun potrivit pentru perioada de primavara si toamna, sanatos si hranitor. Mai mult, nu este costisitor si ne da energie pentru intreaga zi. Il putem folosi si la prima gustare, in jurul orei 10. Nici copiii nu trebuie sa exagereze cu sucul de fructe, din acelasi motiv, excesul de zahar. Daca totusi vreti sa dati copiilor suc de fructe, este sanatos sa le dati rar, in prima parte a zilei si cu conditia de a face cat mai multa miscare dupa asta.

Mit 2: Vine primavara, sa luam cat mai multe suplimente pentru imunitate si vitaminizare!
– Dr. Florin Ioan Balanica: Suplimentele alimentare isi au locul lor in alimentatia adultului si a copilului. Dar, aceste nu se iau la intamplare, sau la recomandarea colegei de serviciu sau a vecinei de palier. Mai intai de toate este bine sa reglam nutritia – 5 mese/zi, 3 mese principale si 2 gustari, multe legume crude de culoare verde, branza slaba si iaurturi, albus de ou si carne alba.

Carnea alba este usor digerabila si hranitoare. Mai apoi, in cazul in care alimentatia nu rezolva situatia, care poate fi un dezechilibru metabolic sau endocrin, ne putem gandi la suplimente. Suplimentele se administreaza de catre un specialist si trebuie sa fie din surse sigure si naturale. Majoritatea suplimentelor din farmacii nu indeplinesc aceasta conditie si cu toate acestea sunt cumparate in cantitati industriale.

Pe principiul: chiar daca nu-mi fac bine, sigur nu-mi fac rau. Nu e chiar asa. Pentru ce sa-mi administrez singur cantitati de sute sau mii de ori mai mari dintr-o vitamina sau mineral, daca nu am nevoie? Ba mai mult, daca vitaminele nu sunt din sursa naturala, le eliminam prin urina asa cum le-am inghitit, plus aproximativ 30% din aceleasi vitamine provenite din alimentatie.

Mit 3: vine primavara, trebuie sa tratez celulita cu creme si masaj
– Dr. Florin Ioan Balanica: Celulita nu poate fi tratata cu creme si nici cu masaj. Majoritatea femeilor, la venitea anotimpului cald, se grabesc la farmacii si umplu cateva cosuri cu diverse creme anticelulita. Toate promit rezolvarea problemei, dar celulita nu dispare si anul viitor o luam de la capat. Haideti sa ne lamurim, celulita reprezinta inflamatia tesutului gras subcutanat dependent hormonal.

Toate aceste cauze fac ca doamnele sa fie mai afectate de celulita decat barbatii. Totusi, si barbatii fac celulita in anumite conditii. Tratamentul celulitei presupune abordarea cauzelor si nu a efectului, sau abordarea simultana. Haideti sa le luam pe rand:

– inflamatia se trateaza printr-o alimentatie bogata in antioxidanti, saraca in grasimi si prin managementul stresului;

– tesutul gras subcutanat se reduce prin nutritie adaptata si miscare raportate la parametri corporali ai fiecaruia dintre noi. Adica, raportul dintre muschi, oase, apa si grasime;

– echilibrul hormonal se verifica prin investigatii de laborator, prin urmarirea unui profil hormonal complet si prin nutritie adecvata .

Asa ca, daca vreti sa tratati celulita si s-o diminuati, adresati-vaa cauzei si veti reusi. Daca vreo crema din lumea asta ar trata celulita, producatorii ar inchide toate fabricile si ar ramane numai una. Masajul poate fi benefic pentru drenaj limfatic si stare de bine, dar nu poate trata celulita.

Mit 4: Vine primavara, vine astenia de primavara
– Dr. Florin Ioan Balanica: Astenia de primavara este mai mult sau mai putin un mit. Trecerea brusca de la o temperatura scazuta la una crescuta, modificarea ritmului zi/noapte, alimentatia saraca in vitamine si minerale, pot duce la modificari ale echilibrului emotional. Daca adaugam si multa munca, o viata dezordonata si sintagma „n-am timp pentru mine”, putem experimenta chiar si o depresie.

– Doctorul zilei: Cum facem sa evitam astenia si in general dezechilibrele emotionale?

– Dr. Florin Ioan Balanica: Mai intai de toate facem miscare, recreational, zilnic si nu neaparat la sala. Mai apoi, dormim bine, odihnitor, minim 7-8 h/noapte, incepand cu ora 22-23. Este important sa ne alimentam potrivit, pe tot parcursul zilei, dar in special seara. Seara este bine sa mancam proteine usoare, cu digestibilitate crescuta, asociate unor vitamine din legume proaspete, in special de culoare verde.

De exemplu: omleta din albusuri cu salata din spanac si lamaie, sau budinca din brocoli cu branza slaba si chili, sau salata de cruditati cu piept de curcan la cuptor. In final, dar nu in ultimul rand, ne ocupam de sanatatea noastra emotionala si incepem cu 30 min/zi numai pentru noi. Ce inseamna acest lucru, inseamna ca 30 de minute/zi ne relaxam prin putina meditatie, lectura sau chiar o activitate care ne face placere, cum ar fi un atelier de construit, pictura sau gatit.

Mit 5: vine primavara, imi fac abonament la sala ca sa slabesc
– Dr. Florin Ioan Balanica: Legatura intre slabire si sport este adanc intiparita in mintea noastra. Cum nu se poate mai fals! Sportul ne poate da o stare de bine, poate sa ajute sistemul circulator si limfatic, poate sa ne ajute sa crestem masa musculara, dar nu ne ajuta la slabit fara o nutritie adecvata. Mai mult de atat, sportul facut neadecvat, pentru o persoana supraponderala este la fel de periculos ca si lipsa acestuia. Efectele nepotrivite sunt: dureri articulare si ale coloanei vertebrale, rupturi musculare si multe altele.

Primul pas atunci cand vrem sa scadem in greutate este sa identificam cauza pentru care am ajuns la dezechilibru metabolic. Pentru ca nimeni nu se ingrasa pentru ca mananca, ci din motivul pentru care mananca! Mai apoi, este bine sa gasim o solutie potrivita, personalizata si care sa reprezinte solutia pe termen lung. Altfel, o luam de la capat de mai multe ori in viata, de multe ori anual. De ce? Pentru ca nicio dieta din lume nu functioneaza pe termen lung.

Solutia este „Medicina Stilului de Viata”, o solutie simpla si la indemana oricui. Activitatea fizica adecvata se alatura nutritiei indiferent ca vorbim de o persoana normo sau supraponderala. De multe ori entuziasmul de inceput si banii investiti in sala, nu au continuitate si nici rezultate motivante.

Pentru ca, nu-i asa, ne motiveaza starea de bine si rezultatele in orice facem. Primavara este un anotimp ca oricare altul, care este bine sa ne gaseasca in echilibru, nici grasi si nici slabi. Viata noastra traverseaza multe primaveri, vacante, petreceri, nunti, botezuri si alte sarbatori, dar asta nu inseamna ca trecem din exces in exces. Stilul de viata este responsabil de 70% din bolile de care suferim si murim, iar peste 30% din toate tipurile de cancer pot fi prevenite. „Medicina Stilului de Viata” este solutia pentru sanatate si nu pentru boala. Sanatatea este rodul educatiei si porneste de la perspectiva fiecaruia despre viata!