Cum să recunoști un accident vascular cerebral și ce trebuie să faci in aceasta situatie

- Advertisement -

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, accidentele vasculare cerebrale se află pe locul al treilea in lista bolilor și tulburărilor cele mai letale. Din păcate, majoritatea accidentelor vasculare cerebrale nu sunt nici măcar observate până nu este prea târziu.

In acest articol va prezentam mai multe lucruri cu ajutorul carora puteti sa recunoasteti un un accident vascular cerebral și ce trebuie să faci in aceasta situatie.

Medicii identifică două tipuri de accidente vasculare cerebrale: un accident vascular cerebral hemoragic și un atac ischemic cauzat de blocarea vaselor.

- Advertisement -

Un accident vascular cerebral ischemic nu poate avea simptome distincte și poate trece cu ușurință neobservat .

Conform statisticilor, 80% din accidentele vasculare cerebrale sunt de tip ischemic. 37% dintre pacienți nu supravietuiesc, 31% dintre cei care au suferit un accident vascular cerebral au nevoie de îngrijire constantă și 20% nu pot merge pe cont propriu după aceea.

Ce se întâmplă în timpul unui AVC?

- Advertisement -

Cel mai frecvent motiv pentru un atac ischemic este un cheag sau un spasm care blochează fluxul de sânge într-o anumită parte a creierului. Țesutul din jurul vasului coagulat se umflă, iar spațiul din craniu este limitat. Presiunea intracraniană crește și apare o durere de cap .

Întregul creier suferă de presiune ridicată. În timpul accidentului vascular cerebral, brațele și picioarele cuiva se pot opri din mișcare, o persoană își poate pierde coordonarea sau capacitatea de a auzi sau de a vorbi. În unele cazuri, chiar sunt posibile halucinații.

După ceva timp, sângele curge în arterele și venele vecine, iar umflarea dispare odată cu cefaleea. Totuși, sistemul nervos necesită mult timp pentru a se recupera. Unele dintre funcțiile sale ar putea dispărea complet.

În cazurile de accident vascular cerebral foarte ușor, amintirile de ieri sau evenimentele petrecute acum 10 ani dispar. În situații mai grave, persoana devine handicapată.

- Advertisement -

Dar, dacă accidentul vascular cerebral este recunoscut la timp, există o șansă bună ca deteriorarea să poată fi prevenită.

Simptomele unui AVC ischemic

Amorteala brusca pe fata în picior sau pe braț – mai ales pe o parte a corpului
Confuzia, incapacitatea de a vorbi sau de a înțelege
Probleme cu unul sau ambii ochi
Dificultăți de mers, amețeli, pierderea coordonării
O durere de cap severă care apare brusc fără motiv
Nu poate exista nicio diferență de simptome între cele 2 tipuri de accidente vasculare cerebrale, dar în orice caz, abordarea greșită în tratament poate fi letala pacientul. De aceea este foarte important să apelați imediat un medic pentru a fi diagnosticat corect.

Alte simptome care necesită să vizitați un medic

O durere de cap care duce la vărsături sau la pierderea sentimentului de direcție
Tensiunea mușchilor din spatele capului
Vărsături
Întunecarea ochilor
Privește un loc mult timp fără niciun motiv
Aceste semne pot indica un accident vascular cerebral sau alte probleme de sănătate.

Ce ar trebui să faci dacă bănuiești că cineva are un AVC ischemic

Rugați persoana să zâmbească. Verificați dacă o parte a feței pare ciudată.
Cereți persoanei să ridice ambele brațe. Verificați dacă unul dintre brațe este la același nivel ca celălalt.
Rugați persoana să repete o propoziție sau o poezie simplă. Verificați dacă pronunță cuvintele clar și corect.
Dacă observați oricare dintre aceste simptome, ar trebui să o duceți imediat la spital. Singura modalitate de a reduce consecințele negative ale unui accident vascular cerebral este de a ajuta persoana în prima oră.

Nici măcar medicii nu pot identifica motivul unui accident vascular cerebral imediat. Dacă observați vreunul dintre aceste simptome la rudele voastre sau chiar la un strain, sună o ambulanță și înainte de a ajunge, fă așa cum spune dispecerul.