7 beneficii nutritive și pentru sănătate ale cartofilor

- Advertisement -

Cartofii sunt o legumă rădăcinoasă extrem de versatilă și o hrană de bază în multe gospodării. Ei sunt un tubercul subteran care crește pe rădăcinile plantei Solanum tuberosum. Cartofii sunt relativ ieftini, ușor de crescut și de ambalat, cu o varietate de substanțe nutritive.

Vă prezentăm 7 beneficii nutritive și pentru sănătate ale cartofilor.

1.Pachet de nutrienți

Cartofii sunt o sursă excelentă de multe vitamine și minerale.Un cartof mediu (173 grame), inclusiv coaja, conține:
– Calorii: 161
– Grăsime: 0,2 grame
– Proteină: 4,3 grame
– Carbohitrați: 36,6 grame
– Fibră: 3,8 grame
– Vitamina C: 28%
– Vitamina B6: 27%
– Potasiu: 26%
– Mangan: 19%
– Magneziu: 12%
– Fosfor: 12%
– Niacin: 12%
– Folate: 12%
Conținutul nutrițional al cartofilor poate varia în funcție de soi și de modul în care sunt preparați. De exemplu, cartofii de prăjit au mai multe calorii și grăsimi decât în varinta lo coaptă.
2. Conține antioxidanți

Cartofii sunt bogați în compuși ca flavonoidele, carotenoizii și acizii fenolici.

- Advertisement -

Acești compuși acționează ca și antioxidanți în organism prin neutralizarea moleculelor potențial dăunătoare cunoscute ca radicali liberi. Atunci când se acumulează radicalii liberi, pot crește riscul bolilor cronice cum ar fi bolile cardiace, diabet și cancer.

De exemplu, un studiu a constatat că antioxidanții prezenți în cartofi pot suprima creșterea celulelor canceroase hepatice și de colon.

Studiile au arătat, de asemenea, că cartofii colorați, cum ar fi cartofii mov, pot avea de trei până la patru ori mai mulți antioxidanți decât cartofii albi. Acest lucru îi face potențial mai eficace la neutralizarea radicalilor liberi. Sunt necesare însă mai multe cercetări înainte de a face recomandări de sănătate publică.

- Advertisement -
3. Poate scădea nivelul zăhărului din sânge

Cartofii conțin un tip special de amidon cunoscut sub numele de amidon rezistent. Acest amidon nu este descompus și absorbit complet de corp. În schimb, ajunge la intestinul gros unde devine o sursă de nutrienți pentru bacteriile benefice din intestin.

Cercetarea a legat amidonul rezistent de multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea rezistenței la insulină, care, la rândul său, îmbunătățește controlul zahărului din sânge.

Într-un studiu pe animale, șoarecii hrăniți cu amidon rezistent au prezentat o rezistență redusă la insulină. Acest lucru înseamnă că organismele lor au fost mai eficiente la eliminarea excesului de zahăr din sânge. Un studiu efectuat la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 a constatat faptul că o masă cu amidon rezistent a ajutat la o mai bună dimunare a excesului de zahăr din sânge după masă.

- Advertisement -

Într-un alt studiu, zece persoane au fost hrănite cu 30 de grame de amidon rezistent zilnic pe o perioadă de patru săptămâni. Oamenii de stiinta au descoperit ca amidonul rezistent a redus rezistenta la insulina cu 33% .Interesant, puteți crește, de asemenea, conținutul de amidon rezistent la cartofi. Pentru a face acest lucru, depozitați cartofii fierți în frigider peste noapte și consumați-i reci.

4. Îmbunătățesc sănătatea digestivă

Amidonul rezistent la cartofi poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea digestivă. Când amidonul rezistent ajunge la intestinul gros, acesta devine hrană pentru bacteriile intestinale benefice. Aceste bacterii o digeră și o transformă în acizi grași.

Amidonul rezistent din cartofi este în mare parte transformat în butirat de acizi grași cu lanț scurt – sursa preferată de hrană pentru bacteriile intestinale. Studiile au arătat că butiratul poate reduce inflamația colonului, poate întări apararea colonului și poate reduce riscul de apariție a cancerului colorectal.

În plus, butiratul poate ajuta pacienții cu tulburări intestinale inflamatorii, cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativă și diverticulita. Acestea fiind spuse, cele mai multe dovezi privind butiratul provin din studiile pe tuburi de testare sau pe animale. Sunt necesare mai multe cercetări bazate pe om înainte de a face recomandări.

5. Nu conține gluten

Dieta fără gluten este una dintre cele mai populare diete din întreaga lume. Aceasta implică eliminarea glutenului, care este o familie de proteine găsite în cereale cum ar fi grâul, orzul și secară.

Majoritatea oamenilor nu simt simptome adverse de la consumul de gluten. Cu toate acestea, persoanele cu boala celiacă sau sensibilitatea la gluten non-celiac pot prezenta disconfort sever atunci când consumă alimente care conțin gluten. Simptomele includ dureri abdominale acute, diaree, constipație, balonare și erupții cutanate.

Dacă urmați o dietă fără gluten, atunci ar trebui să luați în considerare adăugarea de cartofi la dieta dumneavoastră. Acestea sunt în mod natural fără gluten, ceea ce înseamnă că nu vor declanșa simptome inconfortabile.

În timp ce cartofii sunt fără gluten, multe rețete comune de cartofi nu sunt. Unele feluri de mâncare din cartofi care conțin gluten includ sosul, unele rețete gratinate și pâinea de cartofi.

Dacă aveți boală celiacă sau sensibilitate la gluten non-celiacă, citiți lista completă a ingredientelor înainte de a mânca o mâncrae de cartofi.

6. Senzație de sațietate excelentă

În afară de a fi hrănitori, cartofii sunt extrem de sațioși. Într-un studiu, 11 persoane au fost hrănite cu 38 de alimente comune și au cerut să evalueze alimentele pe baza gradului de sațietate. Cartofii au obținut cea mai mare cotă de sațietate dintre toate.

De fapt, cartofii au fost evaluați ca fiind de șapte ori mai sățioși decât cornurile, care au fost clasate ca cel mai puțin umplut alimentar. Alimentele sațioase vă pot ajuta să vă reglați sau să scădeți în greutate, deoarece acestea împiedică senzația de foame (22).

Unele dovezi arată că proteina din cartof, cunoscută sub numele de inhibitor de proteinază 2 al cartofului (PI2), poate reduce pofta de mâncare. Această proteină pare să sporească eliberarea de colecistokinină (CCK), un hormon care promovează senzația de sațietate.

7. Extrem de versatili

Nu numai că cartofii sunt sănătoși, dar și delicioși și versatili. Cartofii pot fi preparați în multe feluri, inclusiv fierți, coapte și aburit. Cu toate acestea, prăjirea cartofilor poate crește dramatic conținutul lor de calorii dacă utilizați o mulțime de ulei.

În schimb, încercați felierea cartofilor și apoi prăjirea lor în cuptor cu o ușoară picătură de ulei de măsline extra virgin și o presă de rozmarin.

Asigurați-vă că nu eliminați pielea cartofilor, deoarece majoritatea nutrienților sunt localizați acolo. Acest lucru vă va asigura că veți primi cantitatea maximă de nutrienți din cartof.

sursa:https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-potatoes