Un bărbat de 69 de ani și-a distrus partea stângă a feței fiind șofer de camion timp de 28 de ani

- Advertisement -

Când vă gândiți la o lectura interesantă, studiile tehnice publicate în revistele din industrie probabil nu sunt pe lista dumneavoastră. Astfel de lucrări sunt de obicei  prea tehnice pentru majoritatea dintre noi.

Dar, uneori, apar studii atât de relevante încât ne atrag atenția. Așa s-a întâmplat în 2012, când New England Journal of Medicine a prezentat cazul lui Bill McElligott, în vârstă de 69 de ani.

McElligott este un pensionar obișnuit care timp de 30 de ani a condus un camion în jurul orașului Chicago, o ruta de nouă ore, care îl supune adesea la o căldură incredibilă. Dar el a fost expus la ceva mai insidios: lumina soarelui, iar această expunere devenea tot mai evidentă pe fața lui.
<

Deși partea dreaptă a feței lui McElligott pare destul de normală, partea stângă s-a ridat profund și pare a unui om mult mai bătrân. Afecțiunea se numește dermatohelioză unilaterală.

- Advertisement -

„Expunerea constantă la UVA poate avea ca rezultat îngroșarea epidermei și a stratului corneum, precum și distrugerea fibrelor elastice ” – au declarat doctorii Jennifer R.S. Gordon și Joaquin C. Brieva, autorii acestui studiu.

Expunerea la razele ultraviolete  UVA este legată de rata mai mare de fotocarcinogeneza (cancerul cauzat de soare). De asemenea, UVA s-a dovedit că induce mutații substanțiale a A.D.N.-ului și duce la formarea de cancer de piele. Gordon l-a tratat personal pe McElligott, asigurându-se că va folosi protecția solară și că a fost controlat  în mod regulat pentru cancer.

Încercarea de a evita efectele negative ale UVA este o provocare însă pentru toată lumea indiferent de activitățile noastre desfășurate în lumina soarelui. Razele UVA cuprind 95% din radiația care atinge suprafața pământului, ceea ce le face greu de evitat.

- Advertisement -

Totuși, există câțiva pași pe care îi puteți lua pentru a minimiza daunele. Soare cu spectru larg este ușor de identificta, dar nu mulți stiu că radiația UVA pătrunde și prin nori. De asemenea, ar trebui să păstrați geamul mașinii tras pentru a minimiza expunerea la alte tipuri de raze dăunătoare.

De fapt, Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie a descoperit că mai multe cazuri de cancer de piele american apar pe partea stângă a corpului, o concluzie conformă cu expunerea la soare a șoferilor din S.U.A.

„Bărbații ar trebui să poarte și pălărie”, a spus Christine Janus, reprezentanta Alianței pacienților canadieni. Punctele cele mai vulnerabile pentru cancerul de piele la bărbati se află pe cap și pe spate.

Așadar, purtați protecție solară în mod constant. … Dacă pielea dumneavoastră arată sau se simte diferită, consultați un medic – nu așteptați !”
sursa: Liftable