Momentul emotionant când un cimpanzeu vede pentru prima dată cerul, după ce iși petrecuse toata viata în laborator! VIDEO

- Advertisement -

Un videoclip emoționant arată reacțiile animalului eliberat, care vede pentru prima dată cerul, după o viață petrecută în captivitate, scrie The Sun.

Vanilla Sky, am putea spune parafrazând titlul celebrului film cu Tom Cruise. Cimpanzeul Vanilla, o femelă în vârstă de 29 de ani, a fost ținută toată viața în captivitate. Animalul a fost eliberat din laborator, unde era ținut într-o cușcă de un metru pătrat, în 1997, apoi a fost mutat în California. Nici aici condițiile nu au fost cu mult mai bune, căci era ținut alături de alți cimpanzei într-o cușcă din plasă metalică, fără iarbă și fără condiții propice de trai.

Vanilla a fost apoi eliberată de Save the Chimps, o organizație pentru protecția animalelor din Florida. Cimpanzeul trăiește acum în Florida, într-un loc special amenajat pe mai multe hectare, în aer liber, numit sanctuarul Salvați Cimpanzeii.

- Advertisement -

Videoclipul o arată pe Vanilla ieșind cu precauție afară, foarte surprinsă de ceea ce vede. Masculul alfa pe nume Dwight o îmbrățișează, iar aceasta prinde curaj, apoi se uită la cerul însorit și este absolut captivată.

În timp ce se obișnuiește cu noua ei casă și se alătură celorlalți cimpanzei, Vanilla ridică din nou, cu uimire, ochii spre cer. „Vanilla se acomodează foarte repede pe insulă. Se simte deja acasă, deoarece chiar a început să fure mâncare de la masculul alfa Dwight“, a spus primatologul Andrew Halloran.

În acest sanctuar trăiesc alți 226 de cimpanzei salvați din laboratoare, circuri și grădini zoologice. Testarea medicamentelor și a vaccinurilor pe cimpanzei a fost interzisă abia în 2015, când aceste animale au fost trecute pe lista speciilor pe cale de dispariție.