Dupa 14 ani România castiga din nou o MEDALIE la Campionatul Mondial de atletism

- Advertisement -

Alina Rotaru-Kottmann a scris istorie la Campionatul Mondial de Atletism. E prima oară, după 14 ani, când România câştigă o medalie la un Mondial.

Rotaru-Kottmann a obţinut bronzul la Budapesta, la săritura în lungime. Experimentata sportivă în vârstă de 30 de ani a dat lovitura chiar la ultima încercare, când a sărit 6,88 m. Imediat după săritură, a sărit în sus de bucurie, a ţipat şi a lovit cu pumnul mantinela care o despărţea de antrenorul ei, aflat în tribune.

Aurul a fost obţinut de Ivana Vuleta, cu 7,14 m, iar argintul i-a revenit americancei Tara Davis-Woodhall. La festivitatea de premiere, Alina Rotaru-Kottmann a avut o nouă izbucnire în faţa camerelor de filmare.

- Advertisement -

My first medal”, a strigat, cu zâmbetul pe buze, atleta din România.

Din 2009, România nu a mai câştigat medalii la Mondiale

Ultima dată când a mai avut România reprezentanţi pe podium la un Mondial a fost în urmă cu 14 ani, în 2009. Nicoleta Grasu a cucerit atunci bronzul, la aruncarea discului. Chiar dacă a încheiat doar pe locul al patrulea la proba de aruncare a suliţei, Monica Stoian a primit, la rândul ei, medalia de bronz, după descalificarea rusoaicei Mariya Abakumova.

Medalia Alinei Rotaru-Kottmann e, de asemenea, prima obţinută de România în proba de săritură în lungime, după argintul Anişoarei Cuşmir, de la Helsinki 1983. Actuală şefă a Federaţiei Române de Atletism, Cuşmir înregistrase atunci o săritură de 7,15 metri. Ea deţinea atunci şi recordul mondial, de 7,43 metri.

- Advertisement -

A doua medalie a României din istorie la sărituri în lungime

Alina Rotaru-Kottmann va reprezenta România şi la Jocurile Olimpice de anul viitor, găzduite de capitala Franţei, Paris. Sportiva de 30 de ani a realizat baremul pentrul Olimpiadă în data de 2 august, la un concurs în Germania.

Aceasta a înregistrat atunci şi un record personal, 6,96 metri. În prealabil, cea mai bună săritură a sa măsura 6,91 metri. Nu a reuşit să se apropie de acord record la Budapesta, dar 6,88 metri e un rezultat care i-a fost suficient pentru a urca pe podium.