Acasă Romania AUR pentru România la o la o competiție în SUA – au inventat Inima artificială care poate „bate” 100 de ani

AUR pentru România la o la o competiție în SUA – au inventat Inima artificială care poate „bate” 100 de ani

0
AUR pentru România la o la o competiție în SUA – au inventat Inima artificială care poate „bate” 100 de ani

Performanță istorică pentru România în SUA. Mai mulți studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași au câștigat Marele Premiu pentru cea mai longevivă inimă artificială din lume. Românii s-au duelat cu alte 7 echipe din lume la HeartHackathon, un concurs de profil organizat în Texas. Invenția studenților din Iași este o inimă artificială din titan, care poate rezista 100 de ani și care funcționează cu baterii. „Am reușit să inspirăm comunitatea științifică și să înspăimântăm companiile cu inima noastră artificială, realizată într-o țară despre care cei mai mulți nu știu nimic”, a transmis, pe rețelele sociale, dr. Alexandru Pleșoianu, coordonatorul proiectului.

Competiția HeartHackathon 2023 a avut loc la finalul lunii octombrie în Dallas, Texas. Cu proiectul dezvoltat la Iași, echipa României a reușit să obțină prin Marele Premiu pentru cea mai longevivă inimă artificială din lume. Spre deosebire de inimile artificiale actuale, care preiau oxigen prin două tuburi scoase în afara corpului, ceea ce înseamnă risc permanent de infecție, conceptul studenților români propune un sistem de alimentare de la distanță, cu baterii. „Am reușit să inspirăm comunitatea științifică și să înspăimântăm companiile cu inima noastră artificială, realizată într-o țară despre care cei mai mulți nu știu nimic. Nu au putut înțelege cum a putut apărea, ca din senin, un nou concept mai avansat decât produsele unor companii ce au investit multe milioane de dolari pe parcursul a zeci de ani de cercetare și dezvoltare. Am fost foarte fericit să discut și să fiu apreciat de eroii mei din ultimii 10 ani”, a scris pe rețelele sociale dr. Alexandru Pleșoianu, coordonatorul proiectului.

Inima artificială dezvoltată la Iași este din titan, poate rezista în organism și 100 de ani și poate fi implantată inclusiv copiilor. „Nu a fost ușor să obținem recunoașterea. Unii ar fi vrut să ne facă pierduți, să nu se știe că niște români au dezvoltat cea mai avansată inimă artificială din lume. Când e greu, când nedreptatea încearcă să strivească adevărul, atunci se remarcă marile caractere. Am văzut atunci miei inocenți transformându-se în lei de neoprit. Au luat cu asalt întreaga conferință, prezentând tuturor experților rezultatele muncii noastre. Nu mai erau sfioși și politicoși. Pledau cu mândrie nu pentru ei, ci pentru cei de acasă, pentru România. Când unii au încercat să-i marginalizeze, ei nu s-au rușinat de originea lor, ci au găsit dragostea autentică pentru neamul lor de dincoace și dincolo de Prut și puterea de a câștiga respectul tuturor”, a completat dr. Alexandru Pleșoianu, coordonatorul proiectului. Inima artificială dezvoltată de studenții din Iași ar putea intra în teste clinice peste aproximativ cinci ani, scriu jurnaliștii de la Știrea de Iași.

Transplantul de inimă este o intervenție extrem de rară, din cauza numărului mic de donatori. Pe de altă parte, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate in România. Anual, în tara noastră se fac mai putin de 10 astfel de intervenții.