Un cuplu din Brazilia a readus la viaţă o pădure care ajunsese într-o stare dezolantă. Acum, peste 172 de specii de păsări, 33 de tipuri de mamifere şi 15 specii de amfibieni şi reptile trăiesc acolo.
În fiecare an, pământul pierde în jur de 7,3 milioane de hectare de păduri, dimensiune egală cu Panama. Schimbările semnificative ale mediului înconjurător nu afectează doar oamenii, ci în special animalele, astfel că unele specii sunt alungate din habitatul lor natural.
În aceste condiţii, fără îndoială, scopul nostru comun este de a stopa distrugerea planetei prin orice modalitate posibilă. Astfel, un cuplu din Brazilia, Sebastião şi Lélia Salgado, a demonstrat că oricine poate avea un impact pozitiv asupra mediului.
Publicaţia Bright Side a descoperit ce a reuşit să facă acest cuplu pentru a ajunge la rezultate uimitoare, transformând o imagine dezolantă într-un paradis sălbatic.
Totul a început cu un simplu vis de a avea o viaţă liniştită. În 1994, fotojurnalistul Sebastião Salgado s-a întors acasă din Africa de Est, unde a realizat un documenatar despre teroarea provocată de genocidul din Rwanda. După această experienţă traumatizantă, el a vrut să facă o pădure luxuriantă în ţara lui natală din Minas Gerais, Brazilia.
Ceea ce a văzut acolo, însă, a fost mai mult decât dezastruos. În doar câţiva ani, o pădure bogată se transformase într-o privelişte dezolantă, cu râuri uscate şi fără nicio urmă de animal sălbatic.
La acel moment, soţia sa, Lélia, a venit cu o propunere aproape imposibilă. Femeia credea că pădurea lor putea reveni la forma iniţială dacă ei ar depune tot efortul pentru asta. Sebastião i-a susţinut ideea, iar cuplul a decis să planteze din nou zona, iar de atunci locul a avut parte de o transformare spectaculoasă.
Salgado a observat primele rezultate în 1998, dar a ajuns la concluzia că nu sunt suficiente doar două persoane pentru a da randament. Astfel, cuplul a apelat la 24 de oameni care au lucrat zi şi noapte împreună.
În acelaşi timp, Sebastião a început să caute voluntari şi parteneri care să susţină proiectul lor. Mai mult, pentru a atrage atenţia asupra misiunii lor, cuplul a înfiinţat o organizaţie numită Instituto Terra.
Din 1998, cuplul a plantat mai mult de patru milioane de puieţi din 293 de specii de pomi şi a restaurat 607.000 de hectare de păduri tropicale.
Datorită noii păduri, un întreg ecosistem a fost reconstruit de la zero. Această reîmpădurire a dus la renaşterea unui microclimat tropical, aducând înapoi precipitaţii crescute.
Reîntoarcerea animalelor sălbatice este cel mai important aspect pozitiv al noii păduri. Totodată, acolo există suficientă mâncare şi protecţie pentru cele peste 172 de specii de păsări, 33 de tipuri de mamifere şi 15 specii de amfibieni şi reptile.
Determinarea lui Salgado a demonstrat că cele mai mari probleme ale lumii pot fi combătute cu paşi mici şi că oricare dintre noi poate contribui la protecţia planetei.