Primiti cu aplauze la aeroport- Echipa de militari Invictus a obținut 14 medalii la Jocurile Paralimpice Militare 2023

- Advertisement -

Echipa Invictus România a fost primită cu aplauze pe aeroportul Otopeni. Militarii români s-au întors acasă cu 14 medalii de la Jocurile Paralimpice Militare, organizate anul acesta la Dusseldorf, în Germania. În competiție au fost înscriși peste 500 de militari din 21 de țări. Soldații răniți în teatrele de operații au dovedit încă o dată că au spirit de învingători: au cucerit patru medalii de aur, cinci de argint și patru de bronz.

Una dintre cele mai impresionante povești este a lui Valentin Popa, un militar care a făcut parte din trupele de elită ale Armatei Române. La vârsta de 30 de ani a trebuit să ia viața de la capăt. Medicii aproape că nu îi mai dădeau șanse, după ce a căzut din elicopter în timpul unui exercițiu. Militarul încerca să coboare pe o navă aflată în mers. În urma accidentului a rămas paralizat. Voința și determinarea i-au adus prima medalie de argint la proba de atletism în scaun rulant.

Valentin Popa a povestit cum l-a schimbat această experiență: ”Să ajung la linia de start, să te reorganizezi și să ai un nou țel în viață, să găsești plăcere care înainte de a fi avut accidentul nu credeai că o să le faci vreodată.”
Caporalul Marcel Neagu face parte din lotul de tir cu arcul.  În timpul comeptiției de la Dusseldorf, unde a luat argintul, a fost încurajat de pe margine de cel mai fidel fan.

- Advertisement -

”Mă bucur că am reușit ca și la prima ediție sa mă ridic la nivelul competiției și chiar dacă nu sunt importante medaliile reflecta efectiv munca și pasiunea cu care m-am pregătit”, a spus Marcel Neagu.

Trei dintre cele patru medalii de aur obținute la Invictus Games 2023 au fost la proba tir cu arcul și una dintre ele la proba canotaj în sală, cucerită de Gabriel Czifrak, un tânăr militar rănit în urmă cu trei ani în Afganistan. Pentru echipa României este cea de-a patra participare la jocurile Invictus. La edițiile anterioare, echipele de militari români au obținut 26 de medalii.