Scafandri găsesc cea mai mare peșteră subacvatică din lume unde descoperă secrete minunate ale vieții și culturii Maya

- Advertisement -

Mulți oameni visează să exploreze spațiul cosmic, dar nu înțelegem încă totul de pe planeta noastră. Oceanul deține mistere și posibilități nesfârșite și suntem doar la începutul descoperirii a ceea ce este cu adevărat acolo.

Una dintre cele mai noi și mai mari descoperiri fascinante este o peșteră enormă subacvatică. Locul a fost descoperit pe coasta Caraibelor a Peninsulei Yucatan, langa Quintana Roo. De la descoperirea sa inițială, un proiect este în curs de desfășurare pentru a studia această peșteră mai departe.

Exploratorii de la Great Maya Aquifer Project (GAM) au găsit un sistem elaborat de peșteri și au dat peste ruine care ar putea debloca secretele trecutului nostru.

- Advertisement -

„Are mai mult de o sută de contexte arheologice, printre care se află dovezile primilor coloniști ai Americii, precum și fauna disparută și, bineînțeles, cultura Maya”, a explicat pentru National Geographic arheologul Guillermo De Anda.

 

De Anda lucrează pentru Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic și este extrem de entuziasmat de aceste constatări. El sa referit chiar la pestera ca fiind „cel mai important sit arheologic scufundat din lume”. Într-adevăr, dacă această peșteră conține relicve din epoca Maya, putem fi un pas mai aproape de înțelegerea civilizației mistice.

- Advertisement -

Echipa este plină de speranță că vor găsi și alte peșteri și artefacte și mai vechi. Să te plimbi prin peșteră nu este ușor, deoarece totul este sub apă, numai scafandri pot avea acces și există riscuri de siguranță. Dar De Anda crede că lucrarea merită. „Este un tunel în timp care te transportă într-un loc cu 10.000 până la 12.000 de ani în urmă”, a spus el.

National Geographic a numit acest spațiu „cea mai mare peșteră inundată cunoscută în lume”, cu o lungime de până la 346 km. Peștera ar putea fi imensa, dar nu a fost descoperită peste noapte.

De fapt, a fost nevoie de Robert Schmittner, liderul grupului, de 14 ani pentru a găsi acest spațiu, după ce a căutat mult timp o cale de conectare a două tuneluri cunoscute. Chiar și acum el și echipa lui caută modalități de a conecta această peșteră la altele. Proiectul GAM a deblocat un mister care va continua să se descifreze timp de decenii.

- Advertisement -

Descoperirile de genul asta ne fac să ne întrebăm ce altceva nu știm despre oceanele noastre. S-ar putea să existe forme de viață pe care nu le-am mai văzut până acum și cu siguranță există niște viziuni ciudate pe care nu le-am văzut niciodată. Pe măsură ce explorăm mai mult din lumea noastră, putem chiar să aflăm mai multe despre trecutul nostru.

sursa: shareably