O școală spaniolă le predă băieților gospodăriile casnice și este o inițiativă strălucită împotriva inegalității intre genuri

- Advertisement -

Călcatul hainelor, cusutul și gătitul sunt sarcini de bază pe care majoritatea oamenilor le învață acasă. Dar este complet diferit atunci când o școală oferă ca o clasă suplimentară, astfel de invataturi , încât studenții, în special băieții, să construiască valori în ceea ce privește egalitatea de gen. Asta este ceea ce școala Montecastelo din Spania îi învață pe studenți sub sloganul “Egalitatea este învățată prin acțiuni”.

Treburile casnice indiferent de gen

În 2018, școala, aflată în orașul Vigo, a anunțat că va include lecții de economie internă printre alte subiecte. În timpul acestor lecții, baietii sunt învățați să facă activități precum calcatul, cusutul, gătitul și alte activități manuale, cum ar fi tâmplăria, zidăria și abilitățile de instalatori și electricieni.

- Advertisement -

Profesorii și părinții colaborează și ghidează studenții.

Toate orele sunt predate voluntar de profesori și reprezentanți ai campusului școlar și de unii dintre părinții acelorași studenți.

“Gospodaria este o chestiune pentru 2 persoane.”

- Advertisement -

Gabriel Bravo, coordonatorul unității, a explicat că toate activitățile au fost desfășurate pentru că “părea foarte util pentru studenții noștri să învețe să îndeplinească aceste sarcini astfel încât, atunci când formează o familie, să fie implicați, știind că aceste sarcini casnice sunt treburi pentru 2 persoane, nu doar pentru femeie. Acest lucru le va permite să devină conștienți și să învețe să se descurce acasă. ”

Empatia către obținerea egalității de gen

- Advertisement -

Ideea s-a născut atunci când administrația școlară căuta modalități prin care să poată promova criteriile de egalitate între femei și bărbați pentru studenții lor. Proiectul a fost apoi comunicat părinților și studenților. Părinții fiind cei care nu aveau nici o îndoială cu privire la acceptarea ideii, în timp ce elevii erau inconfortabili când au auzit despre cusut și călcat.

Invingerea stereotipurilor

Cu toate acestea, în momentul în care au început să-și îndeplinească sarcinile, impotrivirea lor s-a disipat, deoarece ei și-au dat seama că acestea sunt activități simple pe care atât bărbații, cât și femeile le pot face dacă urmează cativa pasi simpli.

O lecție de viață pe care nu o vor uita niciodată

“Pentru unii a fost prima dată când au ținut un fier de calcat in mana, a fost distractiv și instructiv în același timp, suntem destul de surprinși și părinții sunt foarte fericiți”, a spus Bravo în timpul unui interviu.

Ce credeți despre această inițiativă? Știți o altă școală unde sunt implementate clase similare? Lăsați-ne să vă cunoaștem gândurile în secțiunea de comentarii.