Acestea sunt 7 dintre cele mai mari greșeli din istorie

- Advertisement -

1. Kongō Gumi, cea mai veche întreprindere din lume

Cea mai veche întreprindere din lume este Kongo Gumi Co., o companie japoneză specializată în construcţia templelor şi a clădirilor-monument, care a funcţionat continuu şi independent peste 1.400 de ani. Compania a fost condusă de-a lungul a 40 de generaţii de urmaşii unei singure familii. Însă, în 2006, Kongo Gumi a intrat în procedura de lichidare şi a fost preluată de firma Takamatsu Construction (înfiinţată în 1917).

- Advertisement -

2. Cea mai mare gafă economică: vânzarea a 10% dintre acţiunile Apple pentru 800 de dolari

Ronald Wayne, unul dintre cei trei fondatori ai brand-ului Apple, a vândut acţiunile sale din cadrul companiei colegilor săi Steve Jobs şi Steve Wozniak, pentru numai 800 de dolari.

Cele 10% vândute atunci pentru 800 de dolari, valorează în prezent aproximativ 35 miliarde de dolari.

- Advertisement -

3. Telescopul spațial Hubble

Telescopul spațial Hubble, construit de NASA în 1990, și amplasat pe orbită în jurul Pământului, a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei. Însă, imediat după lansarea din 1990 s-a descoperit că oglinda lui principală suferea de o aberație de sfericitate, aberație care compromitea grav capacitățile telescopului. Astfel că, acesta a fost reparat după o misiune de întreținere din 1993, acțiune care a costat destul de mult.

4. Vânătorul din cauza căruia a izbucnit cel mai mare incendiu din California, 2003 – 1,5 miliarde de dolari

- Advertisement -

Trebuia să fie un foc de avertizare, dar s-a transformat în cel mai mare incendiu din istoria Californiei. Focul s-a extins și a pârjolit 1.214 km pătrați, distrugând 2.322 de case și omorând 14 oameni.

5. Explozia navetei Challenger, 1986 – 11,1 miliarde de dolari

Naveta Challenger a celor de la NASA a explodat la doar 72 de secunde de la lansare, din cauza unei greșeli de proiectare. Temperaturile sub zero grade și faptul că nava nu era închisă etanș au determinat o explozie care i-a ucis pe membrii echipajului. Challenger a costat 5,5 miliarde de dolari (astăzi valorând – 11,1 miliarde).

6. Dezastrul nuclear de la Cernobîl, 1986

În aprilie, 1986, reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat în timpul unui test. Explozia a aruncat în aer o cantitate uriață de substanțe radioactive. Costurile s-au ridicat, în 1986, la 358 de miliarde de dolari (astăzi însemnând 720 de miliarde), făcând din explozia de la Cernobîl cea mai mare i costisitoare greșeală din istoria omenirii.

7. Scufundarea petrolierului Prestige, 2002

Petrolierul Prestige, care s-a scufundat la nord-est de Spania, a vărsat 63.000 de tone de țitei în mare, a omorât 600.000 de păsări și a distrus o mare parte din fauna marină a zonei.