Am văzut cu toții poze ale Parisului. „Orașul iubirii” este unul dintre cele mai recunoscute locuri de pe pământ datorită arhitecturii sale iconice. Celebrul Turn Eiffel, amplasat deasupra orașului, podurile minunate construite deasupra râului Seine și catedrala gotică din Notre Dame.
Dar ai recunoaște Parisul anului 1900? Aceste imagini „Înainte și după” dovedesc că Parisul a fost odată chiar mai frumos decât astăzi!
#1 Turnul Eiffel și bazinul hidrografic al lui Jardins du Trocadéro
În prim plan se poate vedea bazinul hidrografic al Jardins du Trocadéro, în centrul stâng și în dreapta, casele din Algeria, care făceau parte din expoziția colonială. În spate este Pont du Iéna, care leagă Jardins du Trocadéro cu Champ de Mars. În spate se poate vedea, de la stânga la dreapta, biserica domului, Turnul Eiffel, Palatul Electricității, cu un turn monumental de apă, flancat de cele două coșuri din sala mașinilor și, în final, roata Ferris (” Grande Rouge „), la dreapta. La târgul mondial au participat peste 48 de milioane de oameni.
#2 Turnul Eiffel și globul ceresc (Globe Céleste)
Alături de Turnul Eiffel, „Globul ceresc” a fost una dintre principalele atracții din Paris. Acesta a fost un glob monumental de 45 de metri în diametru, în care vizitatorii puteau sta pe un scaun, în timp ce panoramele sistemului solar erau transmise. Mingea a fost susținută de 4 stâlpi, între care scările și ascensoarele au permis vizitatorilor ascensiunea. În „Marerama”, clădirea cu cele patru turnuri din stânga, vizitatorii putea afla cum e să fi pe puntea unei nave cu o panoramă a marilor porturi mediteraneene. Pavilioanele expoziționale situate direct pe malul din stânga au fost dedicate navigației, comerțului și navigației.
#3 Panoramă spre Podul Almei (Pont De L’alma)
„Vieux Paris” a fost o selecție de clădiri temporare amenajate exclusiv pentru Târgul Mondial și destinate să ofere vizitatorului o idee despre ceea ce ar fi arătat orașul în Evul Mediu. Clădirile care vor fi văzute în imagine au făcut parte din cartierul renascentist. Foarte izbitoare este clădirea înaltă cu cele două turnuri („Le Grand Châtelet”), al cărui stil datează din vremea lui Ludovic al XII-lea. (1462-1515). Singurul supraviețuitor al expoziției mondiale din 1900 rămâne podul pietonal „Passerelle Debilly”.
#4 Palatul națiunilor (Palais Des Nations)
„Rue des nations” (Strada Națiunilor Unite) a fost amplasată pe malul stâng al râului Seine, intre Turnul Eiffel și Esplanada Invalizilor. A găzduit cea mai mare parte a pavilioanelor străine de la Târg (unele au fost așezate și în grădinile Trocadéro, pe cealaltă parte a râului și în fața Turnului Eiffel). Clădirile de pe această imagine sunt (de la stânga la dreapta): pavilionul otoman, pavilionul american, pavilionul austriac, pavilionul Bosniei-Herțegovina, pavilionul maghiar, pavilionul britanic, pavilionul belgian, pavilionul norvegian, , pavilionul spaniol și pavilionul monogamic. Atât Turnul Eiffel, cât și palatul Trocadéro sunt vizibile în fundalul imaginii.
#5 Esplanada Invalizilor (Esplanade des Invalides)
Podul Alexandru al III-lea a fost numit după țarul Rusiei și a simbolizat prietenia franco-rusă. Cu o lățime de 40 m, a fost cel mai mare pod din Paris în timpul secolului al XIX-lea. Impresionante nu sunt numai ornamentele splendide, ci și performanțele tehnice ridicate: acestea se întind pe Sena într-o singură arcadă de 107 m, fără a forma o curbă care ar împiedica perspectiva. În spatele ei se află Esplanada Invalizilor, curtea spre Hotelul Invalizilor. Cu ocazia expoziției mondiale, a fost înconjurat de palate de expoziție impresionante dedicate fabricii, artelor și industriei.
#6 Panorama râului Sena de pe Podul Invalizilor (Pont Des Invalides)
Pe partea stângă a imaginii se pot vedea pavilioanele străine, printre care (de la stânga la dreapta): pavilionul american, pavilionul austriac, pavilionul Bosniei-Herțegovina, pavilionul maghiar, pavilionul britanic, pavilionul belgian, pavilionul german, pavilionul spaniol și pavilionul Monegasc. Pe cealaltă parte a râului, sunt vizibile și cele două turnuri de tip „minaret” ale Trocadéro-ului, precum și Pavilionul de la Paris (Pavilionul Parisului), care este clădirea situată pe partea dreaptă a imaginea.
#7 Vedere a râului Sena de pe Podul lui Iena (Pont D’iena)
Clădirea din dreapta era un pavilion dedicat comerțului și navigației. În spatele acesteia se poate vedea „pavillon du Creusot” (clădirea în formă rotundă lângă pod). Le Creusot este un oraș francez renumit pentru metalurgia sa și, prin urmare, pavilionul găzduia multe exponate și artefacte pe această temă.
sursa: boredpanda