Era victoriană a durat între 1837 și 1901. În această perioadă în Marea Britanie au avut loc multe reforme sociale. Eticheta pe care o folosim încă astăzi a fost creată la acel moment, dar situația femeilor era destul de mizerabilă și foarte bine reglementată. Pentru a nu fi umilit și batjocorit, femeile victoriene trebuiau să urmeze o mulțime de reguli care descriu fiecare aspect al vieții lor: de la igiena lor personală la modul în care ar trebui să răspundă glumelor cu dublu sens.
1. Era inadecvat chiar să menționăm detalii despre lenjeria de corp pentru femei.
Se credea că doar vorbele despre lenjeria de corp a femeilor ar putea provoca un interes nesănătos pentru părțile corpului. Când vorbeam despre asta, o doamnă victoriană a spus : „Nu sunt lucrurile despre care vorbim, draga mea; încercăm să nu ne gândim la ele „.
Apropo, o persoană modernă ar putea crede cel mai probabil că lenjeria de corp din trecut era destul de vulgara.
2. Era necorespunzător și periculos să faci o baie fierbinte.
În vremurile victoriene, oamenii nu se imbăiau prea des, deoarece credeau că un corp umed complet și-a pierdut protecția naturală, ceea ce ar putea duce la tulburări psihice, febră sau ceva mai rău.
„În timpul erei victoriene, a face ceva în mod corect însemna adesea să o faci în modul cel mai inconfortabil”, spune Therese Oneill, în cartea sa Unmentionable: Ghidul doamnei victoriene pentru s3x, căsătorie și maniere . Trebuiau să se spele cu apă rece, folosind un burete înmuiat în apă cu o picătură de oțet. Nu era o baie caldă care să poată relaxa pe oricine. Oamenii credeau ca daca faci baie cu apa caldă peste 37,8 ° С ar putea duce o femeie la nebunie sau chiar să o stimuleze si să caute plăcere carnală.
Credem că jacuzzi-ul nostru modern ar fi cu adevărat înspăimântător pentru acele doamne și domni victorieni.
3. Activitatea fizică pentru femei a fost inacceptabilă.
La începutul secolului al XIX-lea, oamenii credeau că fetele și femeile trebuiau să își păstreze trupurile pentru un scop special – naștere. Se credea că activitatea fizică era periculoasă pentru femei. Și cu cât diferența fizică dintre bărbați și femei este mai mare, cu atât este mai ușor să controlați femeile.
Cu toate acestea, acest „sistem” nu era foarte consistent. Era doar pentru femeile nobile. Cuvintele precum: „Femeile sunt de obicei fizic mai mici și mai slabe decât bărbații, creierul lor este mult mai ușor și pur și simplu nu există nici o modalitate prin care acestea pot face aceeași muncă ca și bărbații, fizic și mental”, nu se aplică femeilor sărace.
Femeile din clasa de lucru au lucrat mult în minele de cărbune, în fabricile de oțel, în industria textilă și agricolă. Împreună cu copiii, au transportat cărbune prin mine înguste. Mai mult decât atât, proprietarii de fabrici preferau de multe ori să angajeze femei în locul bărbaților, deoarece era mai ușor să le facă să muncească fizic și să fie plătite mai puțin .
4. Sa pui întrebări într-o conversație era o manieră proastă.
Regulile etichetei din secolul 19 sunt recomandate femeilor pentru a evita să pună întrebări pe parcursul unei conversații . Nu erau siguri ce ar putea jigni cealaltă persoană, astfel încât toate frazele trebuiau să fie declarații, nu întrebări.
5. Călătoria cu bicicleta a fost considerată extrem de murdară.
Femeile care au mers singure pe biciclete au fost judecate din 2 motive. În primul rând, au cerut îmbrăcăminte mai convenabilă pentru călătoriile lor. Deci, ca rezultat, au apărut fuste speciale. Și mulți victorieni au avut o atitudine foarte negativă față de aceste fuste, pentru că semanau foarte mult cu pantalonii bărbaților .
Și în al doilea rând, medicii au crezut că plimbarea cu bicicleta ar putea fi un stimulent s3xu@l pentru femei. Și doamnele, în special cele tinere, trebuiau să fie curate și nevinovate.
Cu toate acestea, au existat persoane care au protejat drepturile femeilor la biciclete. Deoarece femeile mai curajoase au continuat să folosească acest tip de transport, societatea nu a avut de ales decât să se obișnuiască treptat și chiar să admită efectul pozitiv pe care bicicletele îl pot avea asupra sănătății noastre.
6. Rujul era folosit doar de femeile usoare, imorale.
Regina Victoria credea că machiajul era vulgar și neatractiv. De aceea, dacă o femeie folosea produse de frumusețe, ar fi putut spulbera cu ușurință zvonuri negative despre ea însăși. . Numai actrițe și prost1tuate (și oamenii nu au văzut o mare diferență între cele doua în acel moment) puteau să folosească în mod liber ruj și alte produse cosmetice . Până în 1921 , femeile din Londra au folosit machiajul în secret.
Dar toate femeile au vrut să arate frumos. Astfel, femeile au folosit substanțe chimice care conțin arsen și au condus la înălbirea fețelor, si-au pus mercur pe buze și amoniac pe fețele și părul lor.