11 moduri de a vă stimula creierul utilizat de oamenii de știință și agenții speciali

- Advertisement -

Secolul 21 a marcat începutul unei ere când oamenii de știință puteau intra literalmente în creierul uman și au dezbinat toate miturile cu privire la funcționarea sa interioară. De exemplu, mărimea și greutatea acestuia nu sunt conectate la nivelul inteligenței. Oamenii de stiinta au inceput testarea si observarea metodelor pentru a imbunatati modul in care functioneaza creierul si pentru a dezvolta noi abilitati . Agenții speciali, sportivi, astronauți si medici folosesc în mod activ aceste descoperiri.

Mit: Creierul nu oboseste niciodata.

Adevăr: Creierul nu oboseste de a face munca intelectuală, dar stările psihologice și fizice pot influența concentrarea și activitatea voastră. Recente cercetări au arătat că creierul funcționează mai bine în cazul în care puteți auzi sunetul valurilor, sa simtiti briza sărată, sa vedeti nuanțe de albastru și sa simtiti nisipul cald. De aceea ne redobândim puterea mult mai rapid în apropierea oceanului.

- Advertisement -

Ce trebuie să faceți: Încercați haloterapia , faceți o plimbare în pădure , mergeți în vacanță aproape de apă și nu fiți timizi să mergeți desculți în timpul verii. Încercați să mergeți la plajă cât de des puteți.

Mit: Nu veți deveni un geniu de matematică prin desen.

Adevăr: Desenați de fiecare dată când nu puteți rezolva o sarcină complicată sau trebuie să luați o decizie dificilă. Desenul activează activitatea celor două emisfere ale creierului și veți găsi soluția potrivită mult mai rapid. Studiile integrate au arătat că copiii învață mai bine matematica și memorează mai repede informațiile, dacă ilustrează noile informatii in jurnalul lor.

- Advertisement -

Ce trebuie făcut: Desenati sau trageți de timp de 10-20 de minute cand nu stiti sa rezolvati o problema. Utilizați mâna non-dominantă. De exemplu, dacă sunteți stângaci, folosiți mâna dreaptă. Încercați să o faceți în fiecare zi și veți observa un efect pozitiv în doar o lună.

Mit: Legănatul este pentru copii.

Adevăr: Datul in leagan în copilăria timpurie promovează dezvoltarea anumitor părți ale creierului responsabile de prelucrarea vorbirii și a informațiilor. Acest fapt a fost dovedit de astronauți.

- Advertisement -

Ce trebuie sa faci: Da-te in leagan timp de 15-20 de minute, de 2-3 ori pe saptamana si nu pierde niciodata o plimbare sau o drumetie. Te va scuti de malarie , precum si de simptomele de la consumul excesiv de alcool.

Mit: Abilitățile psihice nu există.

Adevăr: Un lucru numit al șaselea simț este observat adesea în rândul oamenilor care au trebuit să dezvolte anumite organe de simț. De exemplu, oamenii orbi pot să simtă spațiul din jurul lor, concentrându-se asupra auzului, mirosului sau a activității receptorilor de piele. Pentru a funcționa corect creierul lor creează o hartă specială pe baza informațiilor primite.

Ce trebuie sa faci: de cateva ori pe saptamana practica anumite activitati folosindu-te de urechi – incercati sa mergeti inapoi sau sa jucati „Ce este in cutie?” , Unde trebuie sa ghicesti ce obiecte sunt ascunse intr-o cutie.

Mitul: șahul este cel mai bun sport pentru creier.

Adevăr: Creierul funcționează mai bine în timpul pregătirii fizice complexe . În timpul antrenamentului întregului corp hormonii responsabili de memorie, asimilarea de noi abilități și conservarea neuronilor sunt produse. De exemplu, în timpul unui studiu experimental, subiecții trebuiau să-și rezolve sarcinile. În timpul pauzei, grupul A se întindea, grupul B se odihnea. Rezultatele au arătat că grupul de odihnă nu a reușit.

Cel mai important este să eviți riscul de a te accidenta în timpul antrenamentului. Jucătorii de rugby au adesea tulburări cerebrale datorită leziunilor obișnuite ale capului care se întâmplă în timpul fiecărui joc.

Ce trebuie să faceți: Nu vă bazați numai pe șah și pe cuvinte încrucișate. Înotați, dansați și faceți yoga pentru a vă dezvolta întregul corp.

Mit: Laptele este bun pentru creierul vostru.

Adevăr: Laptele are multe contraindicații. Consumul de alte produse lactate este mult mai bună pentru creier și pentru corp decât laptele. Vinul, ciocolata și alte produse care au un efect pozitiv asupra creierului nu au fost încă dovedite și ar trebui consumate în cantități moderate.

Obezitatea distruge căile neuronale, iar zahărul și grasimile conduc la inflamație. Creierul se deplasează la munca cu energie redusă și cade în depresie. Dimpotrivă, o lipsă de alimente poate arunca creierul în afara echilibrului: își folosește toată energia pentru a obține alimente și poate face o persoană să devină agresivă și iritabilă. Durata de viață a creierului se scurtează, iar riscul de tulburări cerebrale crește.

Ce trebuie să faceți: includeți peștele gras, caviarul, fructele cu coajă lemnoasă, fructele și legumele în dieta de zi cu zi. Încercați dieta ketogenică (dar mai întâi consultați-vă medicul).

Mit: Multe abilități pot fi învățate numai în copilărie.

Adevăr: Aproape orice abilitate poate fi învățată și dezvoltată la vârsta adultă.

De exemplu, chirurgii au început să ia lecții de vioară după vârsta de 30 de ani pentru a-și dezvolta abilitățile motorii fine . Agenții speciali trebuie să joace jocuri video pentru a-și îmbunătăți viteza de reacție, logica și comportamentul adecvat într-o misiune.

Ce să faci: Nu te teme să faci ceva la care visezi de cand erai copil. Noile abilități creează noi căi neurale care împiedică îmbătrânirea creierului. Nu vă îngrijorați de vârstă: în timpul Jocurilor Olimpice de la Pyeongchang, Mexic a fost reprezentat de un atlet de 40 de ani la schi alpin. A invatat acest sport în doar un an.

Mit: gândirea pozitivă este pentru tineri fără experiență.

Adevăr: Optimistii trec mai ușor peste eșecuri și ating obiectivele mai repede. Dimpotrivă, pesimismul și îngrijorarea constantă măresc riscul de atac de cord cu până la 29%, iar riscul de cancer cu până la 41%. Chiar dacă atitudinea ta față de viață este determinată de genele tale, experiența ta de viață te poate forma ca persoană. De aceea mulți psihologi recomandă dezvoltarea unei așa-numite distorsiuni pozitive.

Ce trebuie să faceți: există un instrument de instruire online pe care îl puteți practica zilnic. Priviți 9 persoane diferite și găsiți persoana care zambeste cât mai repede posibil.

Mit: Bea cafea în fiecare zi. Este bună pentru memorie.

Adevăr: Cofeina stimulează funcția creierului și poate amâna tulburările legate de vârstă, dar nu trebuie să bei în mod regulat. Puteți îmbunătăți dramatic memoria și vă puteți îmbogăți cunoștințele prin citirea unor mulțimi de cărți.

Ce să faci: Citiți cel puțin 1-2 cărți de diferite genuri pe săptămână. Revedeți-le pe cele vechi pentru a „reînnoi datele”. Dacă nu folosiți informațiile pentru o perioadă lungă de timp, creierul le poate șterge din memorie.

Mit: hărțile virtuale și sistemele de navigație dezvoltă orientarea spațială.

Adevăr: După ce au folosit un sistem de navigație mult timp, oamenii tind să uite locația străzilor principale.

De aceea, șoferii de taxi din Londra trebuie să memoreze cu ușurință locația a 25 000 de străzi pentru a obține o licență de lucru. Cunoașterea străzilor principale și posibilitatea utilizării hărților sporește partea creierului responsabilă de orientarea spațială, de detensionarea și schimbarea strategiilor de comportament.

Ce trebuie să faceți: Dați la o parte sistemul de navigație în favoarea hărților de hârtie și acordați atenție reperelor de ghidare, cum ar fi poziția soarelui. În curând veți putea găsi o anumită locație chiar și într-un alt oraș.

Mit: Stimularea electrică arde creierul.

Adevăr: Stimularea electrică a creierului este folosită în principal de către oameni de știință, agenți speciali, sportivi, gameri și oameni care încearcă să se recupereze de la un traumatism cerebral sau un accident vascular cerebral. Această terapie îmbunătățește concentrarea, sporește gândirea logică, îmbunătățește rata de reacție, crește memoria verbală și evocă imaginația . De exemplu, se știe că, în timpul unui test, unul dintre subiecții de testare nu a reușit să finalizeze o sarcină logică dificilă. După un curs de stimulare electrică, 40% dintre subiecții de testare au răspuns corect.

Ce puteți face: Puteți începe această terapie numai după o consultare cu un medic pentru a vă preveni de orice rău.