Război în Ucraina: Atacuri intense ale Rusiei în orașul cel mai apropiat de România. Dronele încărcate cu bombe au lovit și Kievul. Reacția președinției României privind desfășurarea de trupe pe frontul de Est.

- Advertisement -

Rusia a efectuat un atac cu două rachete balistice în timpul zilei asupra orașului port Odesa din sudul Ucrainei. O persoană și-a pierdut viața, iar alte opt au fost rănite. Au avut loc atacuri și la Kiev, precum și în alte zone, după eșuarea negocierilor de pace.

UPDATE: Rachetele rusești au vizat din nou Ucraina. Cel puțin 13 persoane au murit și peste 50 au fost rănite în urma unor atacuri de amploare, unul fiind în Kiev. Aici, 14 civili au fost răniți, iar mai multe locuințe și mașini au fost distruse.

Conflictul din Ucraina continuă. Potrivit șefului administrației militare a regiunii Odesa, Oleg Kiper, în urma atacului asupra infrastructurii portuare, un bărbat a fost ucis, iar alte patru persoane au suferit răni grave, conform informațiilor de la Kyiv Independent.

Guvernatorul Odessei a menționat că atacul a avut loc la scurt timp după ora 16:00, iar victima era angajat al portului Odesa. Oleg Kiper a declarat pe rețelele sociale că „medicii noștri oferă asistență necesară răniților și luptă pentru viața fiecăruia dintre ei.”

- Advertisement -

Oficialul a îndemnat locuitorii și vizitatorii Odessei să respecte recomandările autorităților și să se adăpostească în adăposturi antiaeriene în timpul alarmelor.

Atacul rusesc a afectat infrastructura civilă din port. Sala motoarelor a fost avariată, iar mai multe echipamente au fost distruse, conform lui Oleksiy Kuleba, ministrul pentru dezvoltarea comunităților, teritoriilor și infrastructurii din Ucraina.

„Nu a existat nicio instalație militară vizată, ci doar infrastructură civilă. Rusia a atacat încă o dată o instalație pașnică, de importanță strategică, esențială pentru securitatea alimentară mondială,” a declarat ministrul ucrainean.

Odesa, un port-cheie la Marea Neagră, situat aproape de granițele cu Moldova și România, este vitală pentru comerțul mondial și exportul de cereale ucrainene. Acesta este al doilea atac din ziua de vineri asupra Odessei, după ce, în dimineața respectivă, Rusia a lansat drone kamikaze noi, conform agenției de presă ucrainene Unian.

- Advertisement -

De la începutul războiului, Odesa a fost atacată periodic. Orașul suferă frecvent bombardamente devastatoare și este unul dintre cele mai afectate de atacurile aeriene rusești.

Oleg Kuleba a menționat că aproape 400 de elemente de infrastructură portuară și peste 30 de nave au fost avariate sau distruse din februarie 2022, iar 106 civili au fost răniți în atacurile asupra instalațiilor portuare, conform surselor citate.

Atacuri în Ucraina – Opt persoane au fost rănite după ce forțele ruse au atacat Kievul cu drone și rachete.

Kievul a fost supus unui atac intensiv cu drone și rachete în noaptea de vineri spre sâmbătă, provocând incendii și rănind cel puțin opt persoane, a raportat primarul capitalei ucrainene, conform The Guardian.

- Advertisement -

Explozii și focuri de armă au fost auzite în întregul oraș, iar mulți locuitori din Kiev s-au refugiat în stațiile de metrou. Fragmente de rachetă au căzut în cel puțin patru districte, potrivit administrației militare din Kiev, și șase persoane au necesitat îngrijiri medicale.

Imagini postate online arată fum gros ieșind din partea superioară a unui bloc de locuințe, iar flăcările cuprind o altă clădire, în timp ce echipele de intervenție luptau să stingă incendiile.

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu: În niciun context, oficial sau neoficial, președintele interimar Ilie Bolojan nu a declarat și nici nu a sugerat că țara noastră intenționează să trimită militari români în Ucraina.

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a afirmat vineri că, în niciun context, oficial sau neoficial, președintele interimar Ilie Bolojan nu a declarat că țara noastră ar fi dispusă să trimită militari români în Ucraina, subliniind că o astfel de decizie trebuie aprobată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării și de Parlamentul României.

”Având în vedere informațiile false care circulă în spațiul public, în special pe rețelele sociale, despre o presupusă trimitere de militari români în Ucraina, Coordonatorul Cancelariei Președintelui interimar al României și Consilierul pe Probleme de Securitate Națională, Cristian Diaconescu, face următoarele precizări: Nu a existat nicio declarație din partea Președintelui interimar Ilie Bolojan referitoare la trimiterea de trupe românești în Ucraina,” menționează Administrația Prezidențială într-un comunicat oficial.

Cristian Diaconescu subliniază că declarațiile publice ale președintelui interimar „au evidențiat constant suportul României pentru Kiev, fără a implica desfășurarea de trupe în țara vecină în conflict.”

”Aceasta corespunde poziției naționale stabilite în urma consultărilor cu partidele politice în pregătirea participării la Consiliul European din 20 martie 2025 și deciziilor adoptate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 28 martie 2025. Conform legislației naționale, o decizie de desfășurare a militarilor români într-o zonă de conflict trebuie să fie aprobată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării și de Parlamentul României. Prin urmare, o astfel de măsură nu poate fi decisă unilateral de Președintele României, fără o comunicare publică clară,” a adăugat Cristian Diaconescu.

De asemenea, Coordonatorul Cancelariei Președintelui interimar al României și Consilierul pentru Securitate Națională, Cristian Diaconescu, îndeamnă cetățenii și mass-media să consulte sursele oficiale și să evite răspândirea informațiilor neverificate și, implicit, false.

Ministerul Apărării a atras atenția vineri asupra unei noi campanii de dezinformare pe platforma TikTok, referitoare la așa-numitele „dovezi” ale unei decizii a conducerii române de a trimite trupe în Ucraina. Instituția subliniază că aceste speculații nu au nicio bază reală și sunt doar încercări de a amplifica temerile generate de războiul de agresiune desfășurat de Federația Rusă în Ucraina.

Absolvent al FJSC în anul 2014, am colaborat cu mai multe publicații de renume din România.