Judecătorii Curţii Constituţionale a României au decis, în unanimitate, să respingă contestaţia lui George Simion referitoare la alegerile prezidenţiale. Prin urmare, Nicușor Dan va prelua oficial funcția de președinte al României în cadrul unei ceremonii programate pentru joi.
UPDATE: Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat, joi, că a respins sesizarea lui George Simion, liderul AUR.
UPDATE: Şedinţa CCR, în care se analizează contestaţia depusă de George Simion, a început.
Curtea Constituţională a anunţat că, marţi seară, a primit prin email, de la George Simion, “un document scanat, denumit Cerere de anulare a alegerilor”, menţionând că acesta a fost informat miercuri dimineaţă, tot prin email, că solicitările către Curte trebuie să fie semnate în original sau cu semnătură electronică calificată. Dacă solicitarea este respinsă, CCR va organiza, de asemenea, joi, o şedinţă solemnă pentru validarea rezultatului alegerilor.
CCR a confirmat primirea, prin email, pe 20 mai, la ora 23:41, a unui document scanat intitulat ”Cerere de anulare a alegerilor”. Miercuri, Curtea a primit procesul-verbal întocmit de Biroul Electoral Central pentru al doilea tur de scrutin, împreună cu procesele-verbale de centralizare a rezultatelor votului.
Întrucât cererea de anulare a alegerilor trebuie soluţionată înainte de publicarea oficială a rezultatelor, CCR a stabilit că judecata pe această cerere se va desfăşura joi, la ora 10:00.
Ulterior, în cazul respingerii cererii de anulare, Curtea Constituţională va organiza o şedinţă solemnă pentru validarea rezultatelor alegerilor, tot joi, de la ora 12:00. Marţi seară, George Simion a anunțat intenția sa de a solicita anularea scrutinului.
Simion: Vom acţiona pe căile legale
“Vom lua măsuri legale, atât pe plan intern, cât şi internaţional, pentru a ne asigura victoria mişcării noastre. De aceea, pe baza motivelor incluse în decizia CCR din 6 decembrie 2024, voi înainta Curţii Constituţionale o cerere de anulare a alegerilor. Motivele sunt clare: a existat cumpărare de voturi! 100 de milioane de euro a fost bugetul pentru turism electoral şi pentru suspecta influenţare a românilor basarabeni. Aceştia au fost acuzaţi pe nedrept în săptămâna dinaintea alegerilor. De asemenea, există dovezi că persoane decedate au votat pe 18 mai, iar nimeni nu poate susţine că peste 11.500.000 de români au participat la vot.”, a declarat Simion.
Conform lui, “cifrele sunt corecte în ceea ce priveşte voturile valide primite de mine. Am efectuat o numărătoare paralelă și am revizuit toate secțiile de votare. Mulţumesc celor 40.000 de membri care au contribuit la justiţie, astfel cum le mulțumesc și celorlalte zeci de mii de observatori implicaţi. Observatorii internaționali au raportat interferențe nu numai din partea Republicii Moldova, ci și din partea Franței. Reţelele sociale au fost manipulate, folosindu-se algoritmi pentru a influenţa opinia publică.”
„De asemenea, afirmațiile creatorului Telegram cu privire la intervenţia guvernului francez pentru limitarea vocilor noastre în acest interval sunt clarificatoare; cer audierea acestuia înainte de a se valida alegerile”, a continuat Simion, referindu-se la declarațiile făcute de Pavel Durov, fondatorul Telegram, începând cu 18 mai.
În ce condiţii s-ar putea anula alegerile
Conform legislației, Curtea Constituțională poate anula alegerile dacă votarea şi stabilirea rezultatelor are loc prin fraudă care afectează alocarea mandatelor sau ordinea candidaţilor pentru al doilea tur. În acest caz, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la anulare.
Cererea de anulare a alegerilor poate fi depusă de partide, alianţe politice, organizaţii ale minorităţilor naţionale, sau candidaţi, în termen de maximum 3 zile de la închiderea votului, însoţită de dovezi. CCR trebuie să soluţioneze solicitarea până la data legală pentru informarea publicului cu privire la rezultate.
Curtea Constituţională validează rezultatul scrutinului, asigurând publicarea în mass-media și în Monitorul Oficial al României, precum şi documentele necesare pentru depunerea jurământului de către noul preşedinte. Procesul-verbal de validare este întocmit în 3 exemplare: unul rămâne la CCR, unul se trimite Parlamentului, iar altul se înmânează preşedintelui ales.
CCR a respins, marţi, cu unanimitate, sesizarea unei persoane fizice privitoare la refuzul Meta Platforms Ireland de a respecta deciziile Biroului Electoral Central.
Absolvent al FJSC în anul 2014, am contribuit cu articole în mai multe ziare de renume din România.