Psihologii dezvăluie 7 moduri prin care putem evita sa fim manipulati sa facem ce își doresc alții

- Advertisement -

Cu totii avem unele momente in viata cand ne lasam manipulati de cei din jurul nostru si ajungem sa facem unele lucruri chiar daca nu suntem de-acord cu ele. Fie ca este vorba de niste cumparaturi de care nu aveam neaparat nevoie sau ca dam niste bani imprumut toate aceste lucruri in timp ajung sa ne afecteze. In acest articol va prezentam o serie de moduri prin care putem sa evitam sa mai fim manipulati si sa facem ce isi doresc alte persoane.

„Dar toți prietenii tăi o fac.”

Există o știință întreagă despre cum să determini pe cineva să cumpere un lucru, atunci când acesta nu are nevoie de el. Asistenții magazinului acordă deseori atenție aspectului și grupului social al clientului. Așadar, dacă ești student, mamă muncitoare sau gospodină, ei vor spune că „toți ca tine cumpără astfel de rochii”!

- Advertisement -

Așa funcționează promoțiile plătite de Instagram – vă simțiți lăsați în afara și aveți nevoie de ceea ce au!

Metoda „Scop inferior”

Există o metodă de marketing care spune că dacă primiți un nu, întrebați din nou, dar faceți cererea mai mică și mai moale sau chiar faceți ceva care pare o favoare pentru persoana respectiva, iar șansele dvs. de a auzi un da vor crește foarte mult.

- Advertisement -

De exemplu, dacă un coleg de serviciu vă solicită 100 USD, șansele de a auzi da sunt mici. Dar dacă îți cere o sumă mai mică, să zicem 30 USD și promite să o dea înapoi într-o săptămână – șansele sunt mult mai mari, nu-i așa?

O atingere personală

Cercetătorii de la Universitatea de Stat Sam Houston au descoperit că participanții la studiu aveau mai multe șanse să accepte să completeze un sondaj dacă includea un mesaj scris de mână care le cere ajutorul. „Acest lucru vorbește despre importanța unei atingeri personale”, spune Jephtha Tausig-Edwards, un psiholog clinic care practică în New York și Massachusetts.

- Advertisement -

Abordare constantă

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Stanford, oamenii se simt inconfortabil atunci când refuza aceeași persoană de mai multe ori. Așadar, dacă refuzați o solicitare și apoi aceeași persoană vă abordează mai târziu cu o altă solicitare, este mai probabil să fiți de acord! Acest lucru se datorează faptului că vă simțiți vinovat sau simțiți că îi lăsați jos pentru prima dată, explică cercetătorii.

Profituri promițătoare

Cercetătorii din Germania au aflat că oamenii au mai multe șanse să fie de acord cu ceva dacă aud un profit personal în cerere. Acest truc este adesea folosit de oamenii care își urmăresc propriile obiective egoiste. Prin urmare, este important să puteți distinge ofertele cu adevărat profitabile sau cererile sincere ale prietenilor de oamenii care încearcă să vă păcălească.

Puteți spune întotdeauna „Nu”

Există o putere certă în a da cuiva alegerea de a spune nu. A le aminti că au libertate și că nu sunt ostatici este, de asemenea, un truc foarte cunoscut. Dacă auziți „Nu trebuie” sau „Acest lucru arată excelent pentru dvs., dar trebuie să decideți”. Psihologii explică că această tehnică vă amintește de libertatea voastră, vă face să vă simțiți confortabil și dublează șansele de a spune da.

Trucul 3 „Da

Există o tehnică binecunoscută pe care o puteți folosi dacă doriți ca o persoană să spună da, puneți cel puțin 2 întrebări mici la care știți că veți primi un răspuns pozitiv – și apoi cereți aceeași persoană pentru o favoare! După cum spun psihologii, ne respectăm valorile și comportamentul și suntem determinați să rămânem dedicați lucrurilor, răspunzând pozitiv la tot mai multe solicitări.