Problema de clasa a III-a care face furori pe internet: 3-3×6+2=? Tu ştii răspunsul corect?

- Advertisement -

Pentru mulți dintre noi, exercițiul de mai sus pare unul banal, care, aparent, poate fi rezolvat rapid, însă adevărul este altul.

În spatele acestui test se ascunde o regulă matematică pe care mulți nu reuşesc să o depisteze.

Dacă până acum nu v-ați dat seama, rezultatul corect este…

- Advertisement -

-13 (minus 13).

5 curiozitati matematice pe care merita sa le citesti

1.Poti afla ziua oricui facand un calcul simplu

Stiu, suna a un mambo-jambo matematic, dar acest truc chiar functioneaza. Iata ce trebuie sa faci.

- Advertisement -

Roaga un prieten sau un coleg sa se gandeasca la luna in care s-a nascut. Daca s-a nascut in luna ianuarie, atunci va fi luna intai, februarie va fi luna a doua si tot asa. Roaga-l apoi sa inmulteasca acel numar cu 5. Apoi adauga 6. Multiplica rezultatul cu 4. Adauga 9. Inmulteste inca o data rezultatul cu 5. La final, roaga-l sa adauge ziua in care s-a nascut. De exemplu, 25. Cere-le rezultatul si din total extrage 165. Rezultatul ar trebui sa fie luna urmata de ziua de nastere a prietenului respectiv.

Iata cum functioneaza trucul. Sa ne imaginam ca L este numarul lunii, iar Z este ziua de nastere. Ecuatia va arata ca asa: 5(4(5L + 6) + 9) + Z = 100L + Z + 165. In momentul in care scazi 165, rezultatul este data de nastere a persoanei, adica luna urmata de zi.

2. Intr-un grup de 23 de persoane, sansele ca cel putin doi oameni sa aiba aceeasi zi de nastere sunt mai mari de ½;

3. La fel ca in lumea oameniilor, in lumea matematica exista numere irationala, numere perfecte si numere complexe. Mai departe, la fel ca in filosofie, si in matematica exista numere transcedentale si, la fel ca arta, matematica isi are si ea numerele ei imaginare si suprarealiste.

- Advertisement -

4. Poti taia o placinta in 8 bucati din doar trei miscari;

5. Intamplator nu inseamna chiar intamplator

Intr-o lista oarecare, reprezentand orice de la pretul unor produse la populatia unui oras, aproximativ 30% din numere vor incepe cu 1. Mai putin vor incepe cu 2 si chiar mai putine cu 3 si tot asa. Cu cat mai mare este lista si cu cat numerele cresc, cu atat acest pattern devine evident.