Două românce sunt în topul geniilor până în 35 de ani

- Advertisement -

Mariana Popescu și Raluca Ada Popa, două românce, au fost nominalizate în topul Massachusetts Institute of Technology (MIT) „35 under 35”, dedicat tinerilor cu performanțe deosebite în lumea inovațiilor și dezvoltării tehnologiei.

Mariana Popescu, de profesie arhitect, a reușit să dezvolte un sistem capabil să transforme tricotajele în cofraje sau matrițe complexe pentru realizarea unor structuri de beton. Potrivit technologyreview.com, inovația ei ajută la realizarea unor planuri de construcție într-un timp mult mai scurt și personalizate, cu o amprentă de carbon redusă.

Mai exact, cu ajutorul unui program de calculator, proiectul arhitectural este transformat într-un matriță textilă ce poate fi tricotată de mașini industriale în doar câteva ore. Matrița rezultată este foarte ușoară și flexibilă. Mariana Popescu a gândit împreună cu echipa ei și un sistem de cabluri de oțel pentru a menține matrița în poziția optimă în timp ce se toarnă betonul.

- Advertisement -

Și-a început studii doctorale în 2015 la Block Research Group (BRG) la Institutul pentru Tehnologie în Arhitectură din cadrul Universității ETH din Zurich. A devenit doctor în luna iunie a acestui an. Comisia de evaluare a recomandat-o pentru medalia ETH pentru teze extraordinare. Titlul tezei sale de doctorat este „KnitCrete: Stay-in-place knitted fabric formwork for complex concrete structures”.

Raluca Ada Popa, de la Berkeley University, a proiectat un sistem de criptare care lucrează cu o gamă largă de aplicații și oferă un nivel de protecție foarte înalt. În urma testelor s-a demonstrat că atacatorii cibernetici, chiar dacă reușesc să intre într-un sistem informatic, nu reușesc să descifreze datele.

De asemenea, o altă inovație a sa, „Helen”, poate fi folosită de spitale pentru a partaja informațiile din fișa medicală a unui pacient fără a compromite confidențialitatea acestora. Un alt proiect al său, „Opaque”, protejează sistemele hardware împotriva aplicațiile compromise și în prezent este utilizat de companii mari, printre care și IBM.