Cercetările efectuate de Universitatea Princeton au dovedit că cu cât se cheltuie mai multă energie în economisirea resurselor, cu atât sărăcia va prelua mai repede. Înseamnă că strângerea centurii pentru a lupta împotriva sărăciei nu va ajuta. Acest articol vă va povesti despre cealaltă parte a riscurilor de viață.
Necesitatea de strângere a centurii poate dura mult timp, în timp ce venitul dvs. va acoperi oricum nevoile de bază.
Să revenim la publicațiile de la Universitatea Princeton. Potrivit oamenilor de știință, satisfacerea nevoilor de bază cu un buget redus este o muncă mentală grea. Aproape tot efortul dvs. se îndreaptă spre combaterea consecințelor sărăciei și nu cauzele acesteia. Mai bine spus, o persoană devine atât de epuizată încât nu are puterea de a ridica capul și de a găsi o cale de ieșire. Sărăcia crește sărăcia . Este un cerc vicios.
În afară de eternul sentiment de oboseală, mai există o problemă – lipsa cronică de experiență. Să spunem că vă puteți folosi energia și timpul în mod diferit:
Eliminați cauza problemei , care este lipsa de fonduri și câștigați suficient pentru o bucată de carne la un restaurant sau o cină într-o cafenea.
Ajustați-vă la situație și învățați să transformați resturile în ceva comestibil.
Se pare că munca în ambele cazuri este aceeași, dar a doua opțiune va răsuna cu o grămadă de probleme în viitor. Totul pentru că, adaptându-se la situație, o persoană nu are șanse să se dezvolte și este puțin probabil ca o persoană să poată considera acest lucru suficient de abilit penutr pentru a il pune pe CV.
Dar de unde ar trebui să înceapă cineva? Cel puțin o parte din timpul lor ar trebui să fie dedicat schimbărilor importante din punct de vedere strategic. De exemplu, căutați o activitate mai profitabilă sau un loc de muncă secundar.
Economisirea pentru o achiziție mare cu un buget mic este sinuciderea financiară.
Atunci când o persoană nu are suficienți bani pentru o nutriție bună și pentru îngrijiri medicale de calitate, decizia de a economisi pentru un apartament (o mașină, un iPhone nou) este un salt într-un gol financiar.
Să ne imaginăm o situație: „De ce ar trebui să-și petreacă cineva 10 ani din viață în timp ce își rezolvă problema locuinței?”
Opțiunea nr. 1: Mâncați ramen timp de 10 ani și mai târziu simțiți-vă mândri că aveți propriul dvs. apartament. După 10 ani, o persoană își poate permite un sandwich cu slănină o dată pe săptămână. Cu toate acestea, până la acel moment va fi nevoie să economisiți bani la o nuntă pentru copiii care au crescut, așa că slănina va trebui să aștepte din nou. Dar aceasta este o altă poveste cu totul …
Opțiunea nr. 2: Investește în experiență și cunoștințe în primii 5 ani și rezolvă problema locuinței în următorii 5 ani. Sau nu și-au putut rezolva problema locuinței și, în schimb, continuă să închirieze un apartament sau să-și petreacă iernile într-un bungalou pe plajă. Important aici este că după 10 ani, opțiunea nr. 2 le oferă posibilitatea de a-și schimba cunoștințele pentru un salariu mai mare și dreptul de a alege . În prima opțiune, o persoană va trebui să continue să își scadă cheltuielile și să lipsească bucuriile vieții.
Ce ar trebui să faceți dacă doriți un apartament, dar venitul dvs. este prea modest? La început, direcționați o parte din resursele dvs. către organizarea unor condiții de venituri mai bune. De exemplu, investește într-o nouă specializare, lasă un oraș fără speranță sau cumpără gadgeturi și instrumente care îți cresc productivitatea.
Economisirea resurselor necesită demararea investițiilor
Investiția” și „economisirea resurselor” sunt concepte care nu se aplică numai economiștilor, dar și oricărei persoane. De exemplu, persoana care cumpără o mașină de spălat vase este și un investitor – investesc bani într-un electrocasnic pentru a-și economisi timp și energie. Proiectul lor numit „Familia” va beneficia de acesta.
Investițiile în viața de zi cu zi aduc și avantaje materiale. Lucruri precum căldura centrală pentru un apartament, un congelator pentru fructe de padure, ba chiar o tigaie care nu-ți strică carnea, plătește, dar necesită o investiție inițială. În orice caz, următorul principiu funcționează bine – „ pentru a economisi, fiți gata să cheltuiți mai mult .”
Acest lucru înseamnă că economiile de resurse ar trebui anulate dacă aveți un salariu mic? Nu. Pentru că banii, timpul și energia nu trebuie irosite. Nu contează dacă asta înseamnă tăieturi exagerate sau dacă plătesc excesiv pentru facturile gospodărești, orice lucruri care îți ocupă resursele sunt pe listă. Pentru a închide mai repede acele „găuri negre”, trebuie să vă dați seama cum să vă măriți veniturile.
Te-ai minti dacă ai crede că refuzul de a folosi ceva din cauza „circumstanțelor tale” poate fi justificat ca fiind rațional.
Inflorescența transformă resturile produsului în mâncare gata de consumat, chiar dacă meniul dvs. nu este limitat de buget. Când frigiderul este gol, este o altă poveste numită disperare. Acest lucru este valabil și pentru orice treabă casnică, precum și încercările de a face ceva demn din gunoi.
Puteți obiecta aici spunând: „Trebuie să mă jenez că ador să gătesc?” Nu. Vorbim pur și simplu despre dreptul de a alege din nou. Banii vă permit să vă abțineți de la gătit, de activitatea dvs. preferată și să mergeți la o cafenea atunci când nu știți ce să faceți sau aveți dureri de cap. Cu toate acestea, atunci când portofelul este gol, vei fi întotdeauna în această situație .
Atunci când evaluați este important să nu inversați cauza și efectul. Te poți lauda pentru abilitatea de a face ceva gustos din nimic. Deși nu te străduiești să câștigi bani pentru ceva gustos, deoarece ai un talent care îți permite să transformi o tulpină de varză într-o capodoperă.
Cu cât este mai mic venitul, cu atât mai puține oportunități de economisire a produselor promoționale.
Desigur, abținerea de la cumpărături cu impulsuri este o decizie sănătoasă și este întotdeauna mai bine să verificați și să urmăriți lista de cumpărături pentru a vă împiedica să cumpărați lucruri inutile. Cu toate acestea, unele mărfuri pot fi cumpărate chiar dacă nu sunt pe listă, dacă prețul este suficient de bun – cum ar fi detergenții și produsele de curățat cu o durată de viață lungă.
Când veniturile dvs. sunt reduse, sfatul de a urmări ofertele și de a economisi produsele în vrac este mai puțin realist. Toate, deoarece nu există nicio ocazie de a vă „îngheța” fondurile fără a vă deteriora bugetul . De multe ori trebuie să alegem între pachete mari de mărfuri și fleacuri de uz casnic, iar un salariu minuscul nu va putea să acopere totul.
În același timp, un venit mare te tentează uneori să eviți oferte.
Este un lucru atunci când afacerea se aplică unui produs de bună calitate, dar atunci când afacerea iti da senzația că joci ruletă rusă, este un lucru total diferit. Cu cât veniturile sunt mai mici, cu atât cumpărătorii își asumă mai multe riscuri. De exemplu, s-ar putea să încerce să cumpere pește care nu este de cea mai buna calitate.
Șansele de autoamăgire cresc și atunci când cumpărătorului i se oferă ceva fals în locul unui produs delicios și sănătos. „Creveții” din pește tocat, caviar fals și bucăți de hering vopsite numite „somon” sunt mult mai ieftine decât „originalul”, dar pierd atunci când compară prețul și calitatea.
Opțiunile economice implică adesea riscuri pentru sănătate.
Multe idei rele ne vin în minte din cauza sărăciei – de exemplu, înlocuirea produselor alimentare sănătoase cu cârnați din pielea de pui și aromatizatori sau înlocuirea îngrijirii medicale de bună calitate cu remedii populare suspecte. De cele mai multe ori, organismul nu răspunde imediat la privațiune – își păstrează „infracțiunile” de ani de zile, după care „îi dă proprietarului o factură”.
Oamenii de știință au confirmat că efectul sărăciei asupra sănătății nu are doar legătură cu calitatea alimentelor sau a serviciilor medicale. Lipsa de bani este un stres în sine, ceea ce crește probabilitatea de a dezvolta diabet și boli infecțioase și cardiovasculare. Acest stres afectează de asemenea ADN – ul creând un fond biologic pentru depresie.
Abundența produselor din frigider nu este probabil să apară de nicăieri. În același timp, îngrijorarea este ceva care urmărește atât bogații, cât și săracii. Cu toate acestea, oamenii ar trebui să acționeze mai înțelepți și să nu le facă rău sănătății, văzând medicii în mod regulat , în timp ce principiul „mai puțin este mai mult” atunci când se referă la dietă, poate ajuta la evitarea multor probleme.
Stilurile de viață populare și economice nu garantează rezultate bune.
Când oamenii trebuie să reducă cheltuielile, încep să folosească sfaturi de pe canalele DIY sau „găsesc modalități mai ieftine” de a face lucrurile. Acestea pot fi utile până în momentul în care încep să conteste bunul simț. Descrierea pericolelor de viață conține rareori toate riscurile posibile, motiv pentru care este posibil ca în urmărirea de a economisi bani, puteți ajunge să pierdeți bani sau timp (în cel mai bun caz).
Utilizarea unui calculator poate risipi orice îndoială. Tot ce trebuie să faceți este să comparați numerele din 2 coloane care sunt „îmi vor economisi bani” și „pot strica un articol”.
Bunăstarea emoțională este, de asemenea, la risc.
Refuzul de a descărca emoțional de dragul averii materiale pentru a economisi bani pare natural. Cu toate acestea, nu va face nici un bine. Planurile de afaceri și ideile bune se nasc în cap, ceea ce înseamnă că ar trebui păstrat clar. Dacă condițiile de viață sunt nesănătoase, creierul tău se va concentra pe rutină. Și potrivit oamenilor de știință , această încurcătură și oboseala emoțională împiedică oamenii să-și vadă potențialul și să-l folosească pentru propria lor dezvoltare. Dacă nu există inspirație, nu există energie.
Ceea ce ar trebui să faci? Scapă de scenariile rele din capul tău. De exemplu:
„Mă lupt cu soacra mea în fiecare zi. Ar trebui să ne mutăm într-un alt apartament? Dar economisim pentru viitorul nostru apartament. De ce să cheltuim bani pentru închiriere, când îl putem economisi ?! ”
„Am crescut fără tablete și cu role. Lasă și fiul meu să facă la fel – acesta îl va ajuta să-și dezvolte imaginația. ”
Atunci când ne negăm „lucrul nostru de vis”, înlocuim „suferințele noastre morale” făcând alte achiziții.
Nevoile umane sunt interminabile, de aceea ne dorim mereu mai mult. Cu toate acestea, acest fapt nu justifică abținerea constantă de la ceea ce dorim, deoarece, în acest caz, va începe să afecteze psihicul.
Să zicem că a trecut mult timp de când o persoană și-a luat vacanța. Aceștia pot pune deoparte niște bani pentru călătorie, dar se simt vinovați că își iau la revedere de la această sumă de bani, mai ales în timp ce economisesc. Vacanța este apoi amânată din cauza vinovăției și se transformă într-un sentiment de nemulțumire. Drept urmare, acest sentiment de nemulțumire afectează sufletul persoanei prin portofelul său: „Mă simt atât de trist! Uau, tricourile cu o reducere bună – mă vor compensa pentru că nu pot călători! Îmi voi primi niște bijuterii de costum, chiloți și pantofi de vară! ”
În cele din urmă, o persoană începe să înlocuiască lucrurile de care are nevoie, care sunt scumpe, cu ceva mai ieftin, dar inutil . Aceste lucruri dau o lovitură rapidă de bucurie, dar nu îndeplinesc nevoile principale.
Dacă acest scenariu se repetă des, este mai bine să vă ascultați doar vocea interioară, să obțineți ceea ce aveți nevoie și să vă protejați de tentațiile inutile în viitor.
Cu cât bugetul dvs. este mai modest, cu atât va fi mai puternică dependența de mediul înconjurător.
Ajutul reciproc este un lucru bun. Dar nu în cazurile în care ajutorul este mai scump decât cumpărarea serviciului calificat. De exemplu, o persoană dorește să economisească bani și în loc să angajeze o echipă , îi va cere prietenului său Jack să-l ajute să-și mute mobila. Cu toate acestea, în viitor, Jack vă poate aminti despre această datorie morală într-un moment foarte neașteptat și incomod.
Cu cât bugetul este mai modest, cu atât este mai real principiul „cereți ajutor prietenului dvs. și economisiți bani”. În plus, îngreunează eliminarea persoanelor care nu-ți plac din viața ta, pentru că te gândești că poate ai nevoie de ajutorul lor în viitor.
Este posibil să ignorați „dorințele” sau „nevoile” ale altor persoane dacă nu vă schimbați problemele. De aceea este mai profitabil să îndrepți energia către un loc de muncă bine plătit, decât să continui lanțul datoriilor reciproce .
„Găsirea oamenilor care fac o muncă bună este o sarcină simplă!” – mulți oameni ar putea crede. Nu este! Dar există un compromis care să te ajute să uiți gândul dăunător, „Ce vor să spună oamenii?” Și să plătești doar ajutorul .
Există o concluzie obișnuită la care am ajuns după ce am trecut prin toate cele de mai sus: pentru a economisi bani, trebuie să-ți crești veniturile . Controlul strâns asupra cheltuielilor funcționează doar ca măsură temporară. Dacă continuați să spuneți „nu” pentru dvs. în legătură cu bucurii mici și mari, puteți foarte bine să rămâneți dependenți de aceste circumstanțe nefericite și să vă scufundați într-o depresie.