De ce avem coșmaruri și alte vise tulburătoare

- Advertisement -

Oamenii își petrec o treime din viață dormind, ceea ce este o bucată destul de mare, nu-i așa? Și deși visele și semnificațiile lor au atras interesul oamenilor de mult timp, știința viselor nu a mers departe, astfel încât nu există o mulțime de date referitoare la acesta. Dar, datorită dezvoltării tehnologiei, a devenit posibilă studierea activității creierului în timpul somnului, iar oamenii de știință și psihologii din întreaga lume continuă să își împărtășească rezultatele, deschizând astfel lent perdelele către subiectul necunoscut și din ce în ce mai interesant.

De ce avem vise ciudate?

Poate că fiecare dintre noi are o poveste despre un vis în care se petreceau lucruri ciudate care păreau a fi o prostie totală după ce ne-am trezit. Dacă vă simțiți curios să știți de ce se întâmplă acest lucru, există mai multe explicații.

- Advertisement -

Fiecare persoană are propriile sale vise unice, deoarece oamenii experimentează o varietate de emoții și întâmplări în fiecare zi. Când adormi, creierul tău continuă să muncească din greu, distribuind momente în memoria pe termen scurt și pe termen lung. Compara evenimentele care au avut loc recent cu cele întâmplate cu mult timp în urmă. De aceea, poți vedea lucruri din copilărie, cum ar fi să te joci cu un animal de companie bătrân într-un loc nou, precum locul în care locuiești în prezent.

Totul se întâmplă în timpul stadiului de somn de mișcare rapidă, care durează 10-20 de minute și se repetă de mai multe ori în timpul nopții. Această fază este cunoscută și sub denumirea de „somn paradoxal” care și-a primit numele datorită asemănărilor fiziologice cu starea de veghe a unei persoane. În această fază, toate părțile creierului devin active, cu excepția celei responsabile de logică. În plus, concentrația de serotonină și norepinefrină care sunt neurotransmițători responsabili de logică și atenție scade în timpul somnului. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că visele noastre pierd orice sentiment sobru de normalitate.

De ce avem coșmaruri?

- Advertisement -

Cum rămâne cu coșmarurile? De ce vedem apocalipse și zombi, urmăriri și alte scenarii nu atât de plăcute în visele noastre? Oamenii de știință elvețieni și americani au susținut un experiment în care au reușit să găsească răspunsul la aceste întrebări. În opinia lor, este un fel de antrenament al sistemului nervos, care ajută o persoană să facă față emoțiilor negative din viața reală . În articolul lor , oamenii de știință scriu că emoțiile pe care le simțim în vise ne ajută să rezolvăm presiunea emoțională.

Oamenii de știință au studiat activitatea diferitelor părți ale creierului în timpul somnului folosind o electroencefalogramă. 18 voluntari s-au trezit de mai multe ori în timpul nopții și au fost întrebati ce vise vedeau și dacă visele respective erau coșmaruri. Datorită răspunsurilor și analizei activității creierului, cercetătorii au identificat două zone ale creierului care sunt responsabile pentru coșmaruri. Acestea sunt insula și cortexul midcingulat.

Oricât de interesant ar părea, aceste 2 părți ale creierului se activează în aceleași situații când o persoană se simte îngrijorată sau se sperie în viața reală. Insula este responsabilă de evaluarea emoțiilor și pornește automat imediat ce o persoană simte anxietate. Cortexul midcingulate pregătește o persoană pentru un răspuns adecvat în timpul apariției unei amenințări și controlează modul în care o persoană se comportă atunci când este în pericol. Într-un studiu suplimentar, oamenii de știință au descoperit că cei care au avut coșmaruri mai mult timp și mai des au reacționat mai puțin aspru la lucrurile negative din viața reală.

Până acum, a devenit clar că modul în care subconștientul nostru comunică cu noi si ne ajută la rezolvarea problemelor este ceea ce ne face să ne simțim îngrijorați.

- Advertisement -

Iată câteva fapte mai interesante despre vise pe care probabil nu le cunoșteai.

Indiferent dacă vă pregătiți pentru un examen sau doriți doar să vă amintiți lista de activități pentru mâine, un somn bun vă va ajuta.

O persoană va trăi mai puțin fără somn. Numărul record de zile petrecute de o persoană fără somn este 11. Nu recomandăm repetarea acestui experiment, deoarece, în afară de probleme grave de psihic, poate duce și la un rezultat letal.

Până la 15% dintre oamenii de pe planetă sunt somnambulisti. Nu numai că se pot așeza pe pat sau se plimbă prin camere, dar pot părăsi și casa și călătoresc pe distanțe lungi în timp ce dorm. Credința că somnambulii nu ar trebui să fie treziți este un mit. În multe cazuri, este de fapt necesar.

Oamenii care nu dorm suficient au un apetit crescut pe măsură ce leptina (hormonul care reglează pofta de mâncare) scade.

În primele 5 minute de la trezire, uităm 50% din visele noastre. După alte 5 minute, uităm aproape tot ce am văzut în visele noastre. Sigmund Freud credea că acesta era creierul nostru încercând să îndepărteze totul din memorie, deoarece visele noastre erau gândurile noastre ascunse. Cu toate acestea, există o teorie diferită care există astăzi care spune că pornim la maxim creierul nostru după ce ne trezim și uităm visurile noastre ca urmare a activității sale.