8 greșeli cruciale pe care ar trebui să le evitați pentru a remedia problemele cu somnul

- Advertisement -

Multi oameni incep sa aibe destul de multe probleme cu somnul. Acestia adorm extrem de greu desi sunt obositi ori au un somnn agitat si nu reusesc sa se odihneasca asa cum trebuie. Cu totii trebuie sa stim insa ca sunt unele lucruri pe care le facem si care ne pot afecta somnul. In acest articol va prezentam o serie de gresi le care trebuie sa le evitam pentru a reusi sa ne odihnim.

Nu avem un program zilnic

Viața noastră merge în concordanță cu ritmul circadian (cunoscut și sub numele de ceas biologic), care este un ciclu obișnuit de alternare a somnolenței și a vigilenței. Mergând la culcare la un moment diferit în fiecare seară, rupem acest ciclu , iar acest lucru poate duce la somnolență și oboseală.

- Advertisement -

Somul in Weekend

Dacă dormi 5-6 ore în zilele săptămânii, în timp ce timpul petrecut în pat în weekend este de două ori mai lung, din nou – îți rup ritmul biologic al corpului. În plus față de tulburările de somn, este un risc crescut de a dezvolta obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Pentru a evita acest lucru, încercați să nu variați timpul de trezire cu mai mult de o oră.

Amanarea alarmei

- Advertisement -

Încă 15 minute amanate de la ceasul deșteptător nu vă va face nimic bun . Depășind din nou, s-ar putea să cădeați în faza somnului profund și să vă simțiți și mai obosiți la trezire. Cel mai bine este să vă setați alarma pentru perioada în care trebuie să vă ridicați.

Prea multă lumină în cameră

- Advertisement -

Dacă ochii capătă o lumină, corpul tău suprimă producerea de melatonină care induce somnul , care poate duce la tulburări de somn. Acest efect se aplică atât luminii naturale, cât și artificiale, cum ar fi un TV sau semnalul luminos al telefonului mobil, așa că este mai bine să opriți complet toate componentele electronice din dormitorul dvs.

Saritul peste micul dejun

Micul dejun ajută la pornirea ceasului biologic care cronometreaza timpul până la următoarea odihnă . Dacă trece prea mult timp între trezire și mâncare, corpul tău crește nivelul cortizolului, hormonului de stres.

Mâncați amidon și alimente dulci înainte de somn

Mâncarea înainte de culcare este dăunătoare nu doar pentru corp, ci și pentru somn. Acest lucru este valabil în special pentru alimentele cu un indice glicemic ridicat , care cresc nivelul de cortizol din corpul tău. Acest efect durează 5 ore, deci ar fi mai bine să renunți la pizza, prăjituri și cartofi cu 5 ore înainte de culcare și să le înlocuiești cu alimente mai ușoare, cum ar fi iaurt sau carne cu conținut scăzut de grăsimi.

Dormitorul dezordonat

Cercetătorii afirmă că un dormitor suprasolicitat este o amintire a sarcinilor pe care nu le-ați finalizat în timpul zilei . În schimb, o cameră ordonată și un pat făcut cu lenjerie parfumată proaspătă te stimulează să te culci mai devreme . Pentru a avea un somn bun, ordonați-vă în mod regulat dormitorul și nu-l înghesuiți.

Făcând un duș sau baie fierbinte chiar înainte de culcare

O baie caldă vă va ajuta să vă relaxați și să adormiți bine, dar nu inainte de a merge la culcare. Cel mai bine este sa faci un dus cald cu o ora sau o ora si jumatate inainte de a mergi la somn.