În filmele horror sau într-o emisiune post-apocaliptică, imaginile misterioase cu ceea ce a fost odată o așezare plină de viață pot părea cu adevărat ciudate și chiar ne pot da un fior pe coloana vertebrală când vedem totul abandonat. Deși, departe de agitația noastră obișnuită din viața noastră de zi cu zi, aceste locuri există cu adevărat în toată lumea.
Există multe motive pentru care un oraș devine un oraș fantomă, cum ar fi declinul economic, războaie, dezastre naturale sau poluare.
În general, sunt complet nelocuite, cu toate acestea, există unele orașe fantomă care au populații foarte mici. Unele dintre orașe sunt restricționate, iar accesul la ele este uneori interzis, în timp ce altele sunt transformate în obiective turistice sau parcuri.
Știind acest lucru, vom vedea acum 15 dintre cele mai interesante orașe fantomă din lume . Verificați:
15. Calico, California
14. Varosha, Famagusta, Cipru
Un cartier abandonat din sudul orașului Famagusta cipriot, Varosha a fost cândva o zonă turistică modernă. A fost atât de populara încât, în anii ’70, Varosha a fost destinația turistică numărul unu din tot Cipru. Acest lucru a dus la o creștere a clădirilor noi, în principal a hotelurilor și a diverselor obiective turistice. Totul s-a schimbat odată cu invazia turcilor in Ciprului în 1974, când zona a intrat sub control turc.
13. Akarmara, Abhazia / Georgia
Akarmara face parte dintr-o așezare Tkvarcheli mai mare situată în Georgia. A fost un oraș minier de cărbune care a devenit important în timpul celui de-al doilea război mondial. Cu toate acestea, cu conflicte în jur și o economie în scădere, minele s-au închis una după alta forțând oamenii să se mute.
12. Craco, Italia
Această zonă istorică datează din 540 î.Hr., când grecii s-au mutat în interior din orașul de coastă Metaponto și au numit zona Montedoro. Timp de secole, a fost o așezare de succes cu o universitate, patru palate mari și o populație în creștere.
11. Pripyat, Ucraina
Poate unul dintre cele mai cunoscute orașe fantomă din lume, Pripyat din Ucraina a fost fondată în 1970 ca al nouălea oraș nuclear din Uniunea Sovietică pentru a sprijini următoarea centrală nucleară de la Cernobâl. În momentul în care a fost evacuat a doua zi după dezastrul de la Cernobîl, în după-amiaza zilei de 27 aprilie 1986, orașul avea o populație de 49.360.
10. Val-Jalbert, Canada
Situat la 8 km nord-vest de orașul Chambord, Val-Jalbert a fost fondată în 1901 și a crescut când Damase Jalbert a construit o fabrică de celuloză în apropiere. Din păcate, fabrica a fost închisă în 1927, ceea ce a făcut ca satul să fie pustiu. Acesta a fost transformat într-un parc în 1960, cu peste 70 de clădiri originale abandonate încă în picioare, ceea ce face din Val-Jalbert unul dintre cele mai bine conservate orașe fantomă ale Canadei.
9. Kennecott, Alaska
8. Sf. Elmo, Colorado
7. Pyramiden, Norvegia
Suedia a fondat Pyramiden în 1910 și apoi l-a vândut Uniunii Sovietice în 1927. Sovieticii au folosit cărbunele în zonele înconjurătoare și la apogeul său, Pyramiden avea peste 1.000 de locuitori, un centru cultural cu teatru, bibliotecă, studiouri de artă și muzica; un complex sportiv; și o cantină care era deschisă 24 de ore pe zi. Așezația are, de asemenea, unele dintre cele mai nordice obiecte din lume, cum ar fi un pian grandios „Octombrie Roșu”, monumentul lui Vladimir Lenin și piscina cea mai nordică.
6. St Kilda, Scoția
5. Goldfield, Arizona
4. Insula Hashima, Japonia
3. Lifta, Israel
2. Kayaköy, Turcia
1. Döllersheim, Austria