12 semne care le indica parintilor ca pot creste un copil răsfățat

- Advertisement -

Niciun părinte nu visează să crească un copil răsfățat. Dar, uneori, dorința părinților nu se concretizeaza tot din vina lor. Acestia vor sa le ofere celor mici un trai cat mai bun si sa ii fereasca de toate problemele. Insa daca nu stim cum sa ii implicam in unele activitati riscam sa cretem un copil resfatat care nu o sa se poata descurca singur.

In acest articol va prezentam 12 lucruri care va pot face sa cresteti un copil extrem de rasfatat si care nu este in stare sa se descurce cand ii este greu.

Copilul este politicos cu alți oameni, dar nu auziți niciodată „mulțumirea” adresată dumneavoastra

- Advertisement -

Copilul isi arată bunele maniere cu alți oameni, dar nu exprimă recunoștință membrilor familiei. Ei bine, poate fi un semn că este răsfățat. Copiii uită să spună „mulțumesc” nu intenționat sau pentru că vor să rănească pe cineva, ci doar pentru că iau ca ceva normal tot ceea ce face familia lor pentru ei.

Psihologii consideră că un astfel de comportament poate cauza probleme cu construirea relațiilor interpersonale în viitor.

Copilul nu se poate ocupa de treburile casnice simple

- Advertisement -

Orice părinte responsabil ar trebui să-și ajute copilul să devină independent. La vârsta de 3 ani, copiii își pot ridica jucăriile. La vârsta de 5 ani, ei pot ajuta cu mici sarcini. La vârsta de 10 ani, pot curata cartofii. Dacă toate încercările de implicare în treburile gospodărești eșuează, deoarece copilul nu dorește, nu poate sau nu este dornic să învețe cum să facă ceva este un semn că este prea alintat.

nu se înțelege cu semenii și este sigur că se comportă cum trebuie.

Atunci când comunică cu alți copii, cel răsfățat nu este conștient de faptul că nu poate primi lucruri de la alții fără să le ofere ceva în schimb. Incapacitatea de a lua în considerare nevoile celorlalți și lipsa de empatie îi fac pe semenii lor să nu dorească să stea cu ei.

- Advertisement -

Copilul plange atunci când nu obține ceea ce își doreste

Atunci cand sunt mici, copii plang pentru ca nu pot sa isi exprime sentimentele intr-un alt mod. Insa daca acest comportament continua si atunci cand cresc este o problema si trebuie sa luati masuri.

Nu îi plac activitățile care implică concurență.

Psihologii ne-au făcut să credem că ar trebui să ne creștem copiii ca pe niste campioni și că fiecare trebuie să fie recompensat ca să nu fie traumatizat. Insa trebuie sa ii invatam pe cei mici ca nu tot timpul este important sa castigi daca ai facut tot ce se putea este la fel de bine.

Nu simte autoritatea părintească

Să ne gandim putin: dacă sunt răsfățati, nu este vina lor, ci a părinților. Nu au reușit să stabilească granițe, să facă reguli stricte și nu i-au dat nicio direcție în viață. Drept urmare, copilul nu simte autoritatea părintească. Ei cred că au același loc într-o ierarhie familială (și poate chiar mai mare) ca și părinții lor, astfel încât să poată acționa într-un mod lipsit de respect și de prezumțiune.

Surprinzător, copilul are o stimă de sine scăzută și îi lipsește încredere.

De multe ori adultii isi vad copii ca pe niste mici trofee cu care sa se mandreasca in lume. Acest lucru ii poate face pe cei mici sa se simta ca niste obiecte si sa isi piarda increderea in ei. Aceste lucruri ii vor afecta atunci cand ajung sa aibe propria viata.

Copilul vrea să ocupe tot timpul liber.

Un copil răsfățat depinde puternic de membrii familiei . În această situație, sunt centrul universului familiei, astfel încât părinții devin o sursă de fericire și pentru ei. Este important să le acordăm suficientă atenție, dar ar trebui să înțeleagă, de asemenea, că părinții lor au propriile nevoi.

Copilul nu recunoaște autoritatea și se ceartă adesea cu adulții.

Ați întâlnit vreodată părinți care își protejează mereu copiii și ii apara dacă cineva îi acuza că au făcut ceva greșit? Pe de o parte, este un model natural de comportament, dar dacă părinții nu discută situația cu copilul după incident și continuă să învinovățească profesorii și alți adulți, acesta poate începe să simtă că poate scăpa de orice. . Ei pot crede că au întotdeauna dreptate și că alți oameni sunt doar niște nebuni care nu știu nimic.

Copilul nu înțelege valoarea banilor.

Specialiștii în marketing modern știu că există multe modalități de a-i face pe copii să creadă că au nevoie de ceva. Reclamele afectează mai mult minorii în comparație cu adulții. De aceea , este important să-i învatam cum se fac banii si cat de repede se pot cheltui acestia daca nu avem grija de ei.

Copilul se plânge adesea că se plictiseste

Chiar și un copil de 1 an se poate concentra pe o sarcină timp de aproximativ 15 minute. Dacă copilul nu știe cum să se descurce cu plictiseala și așteaptă întotdeauna până când cineva apare și devine animatorul personal, este un alt semn al unui copil răsfățat.

Copilul nu își poate controla emoțiile.

Ei suferă de modificări majore de dispoziție și arată aceeași atitudine infantilă, chiar și atunci când îmbătrânesc. Ei văd fiecare problemă ca pe o dramă, buna dispoziție este copleșitoare și nu pot suprima lacrimile sau râsul. Nu s-au obișnuit să-și controleze temperamentul, să-și analizeze comportamentul sau să vorbească despre experiențele și sentimentele lor. Pentru ei, singura modalitate de a-și exprima emoțiile este printr-o demonstrație vie.