11 sfaturi care vă pot salva viața într-o situație critică

- Advertisement -

Majoritatea dintre noi am fost macar o data in viata in pericol sau intr-o situatie critica din care nu stiam cum sa iesim. Ei bine cel mai bun lucru pe care puteti sa il faceti pentru inceput este sa va pastrati calmul si sa va ganditi bine la toate solutiile. Trebuie sa stiti ca si un atacator este sub presiunea timpului si cu cat noi tragem mai mult de timp cu atat mai multe sanse avem sa scapam cu bine.

In acest articol va prezentam 11 sfaturi utile care pot intr-o zi sa te scoata dintr-o situtatie critica. Priviti ce trebuie sa faceti si cum trebuie actionat in fiecare situatie.

Dacă cineva încearcă să te traga cu forța, „pierde” unele obiecte personale pe drum.

- Advertisement -

Dacă sunteți împins într-o mașină, încercați să aruncați „accidental” cât mai multe obiecte personale (dar nu uitați, este mai bine să vă păstrați telefonul mobil cu dvs.). Ar putea ajuta poliția să te găsească mai repede.

Dacă vă aflați într-un lift cu un om periculos, apăsați butoanele pentru fiecare etaj.

© frantic00 / Depositphotos

- Advertisement -

Asta îți va oferi șansa să fugi sau să ceri ajutorul unei persoane care asteapta la lift.

Cum să înțelegeți când vine o furtună:

Se agită orice băutură și se toarnă într-un pahar. Dacă bulele se răspândesc pe laturi, vremea va fi bună. Dacă bulele sunt situate în centru, vremea rea vine.

- Advertisement -

Acest lucru se întâmplă datorită efectului presiunii atmosferice asupra bulelor de aer. Presiunea înaltă le risipește spre margini, ceea ce înseamnă că vă puteți aștepta la vreme insorită. Când presiunea este scăzută, bulele rămân pe locul lor inițial, ceea ce înseamnă că vremea va fi mohorâtă și ploioasă.

Dacă aveti o anvelopă sparta, umpleți-o cu iarbă.

Daca se intampla sa faceti o pana in camp si nu aveti nimic cu ce sa o reparati puteti sa o umpleti cu iarba. Desigur, după ce ajungeți la o stație de service, va trebui să aruncați anvelopa, dar cel puțin această metodă vă va ajuta să ajungeți acasă.

Stai concentrat în timpul decolării și aterizării avionului

Stați atenți în primele 3 minute ale decolării și cele 3 minute în timpul aterizării. Conform statisticilor, 61% din totalul accidentelor în aer se produc în aceste perioade de timp. De aceea, disponibilitatea ta de a acționa în aceste momente se poate dovedi a fi cheia supraviețuirii.

Stinge un foc cu bicarbonat.

Daca uleiul din tigaia dvs. a luat foc, este interzis să il stingiți cu apă. În schimb, turnați un pachet de bicarbonat de sodiu pe zona de ardere – atunci când interacționați cu un foc deschis, dioxidul de carbon va începe să se producă și focul va fi stins. Această metodă este bună numai pentru stingerea unor incendii mici, deoarece necesită o cantitate mare de sodă de copt.

Cum să vă calmați rapid când intrați în panică

Panica este unul dintre principalii factori care îți reduc șansele de supraviețuire într-o situație periculoasă. De aceea este important să rămâneți calm și să urmați acțiuni simple care vă vor ajuta să vă stabilizați:

Denumiți obiectele care vă înconjoară, atingeți pământul sub picioare, numărați copacii sau alte obiecte pe care le vedeți. Aceste acțiuni vă vor ajuta să reveniți la situația de a fi „aici și acum”.
Respirați încet. Inhalați și expirați pe nas. Concentrați-vă pe o expirație lungă.
Spune tot ce simți cu voce tare. De exemplu, „nu știu ce să fac. Mâinile și genunchii îmi tremură. Inima îmi bate foarte repede. ”
Definiți acțiunile pe care le veți întreprinde pentru a vă salva.

Folosiți telefonul ca reflector atunci când traversați drumul pe întuneric.

Puteți utiliza telefonul mobil sau aparatul foto ca reflector de lumină atunci când traversați un drum neiluminat. Va ajuta șoferii să vă vadă pe drum și să reacționeze la timp.

Mirositi camfor daca mergeti la drumuri lungi

Pentru a elimina tensiunea ochilor, luați cu voi o pungă din țesătură cu cristale de camfor pudră sau o sticlă de ulei de camfor. După ce vă simțiți obosit, aduceți punga sau sticla mai aproape de nas și inspirați adânc. Te vei simți mai bine și vei deveni mai atent.

Începeți să tipati pentru a speria un atacator

Dacă sunteți amenințat, acționați ca o victimă isterică: plângeți, înăbușiți, suflați sau ștergeți nasul (chiar și pe mânecă). Vă puteți gândi la alte acțiuni, mai puțin dezgustătoare. Este probabil ca infractorul să se uite departe și vă va oferi șansa de a fugi. Apropo, polițiștii folosesc acest truc atunci când vor să verifice dacă cineva îi urmărește. Dacă începeți să vă suflați nasul, persoana care vă urmărește va privi deoparte. Pentru a fi sigur, repetați această acțiune după câteva minute.

Purtați întotdeauna o hârtie medicală falsă care să spună că sunteți HIV pozitiv

Acest sfat va fi util pentru femeile care pot sa intalneasca un barbat care vrea sa le faca rau(„Trebuie să vă avertizez că sunt HIV pozitiv. Hârtia este în geanta mea.”).