11 fenomene pe care umanitatea le-a intalinit doar o singură dată in istorie

- Advertisement -

Există nenumărate evenimente care si-au pus amprenta asupra istoriei umanității într-un fel sau altul. Și deși unele dintre cele mai importante evenimente le-au umbrit pe cele mai mici, fiecare are importanța sa și a încurajat intr-un fel sau altul cercetările științifice viitoare.

In acest articol va prezentam o serie de 11 fenomene pe care umanitatea le-a intalinit doar o singură dată in istorie.

Râul Mississippi care curge înapoi

Acest râu din Statele Unite este al patrulea cel mai lung din lume. În 2012, uraganul Isaac a făcut ca râul Mississippi să curgă înapoi timp de 24 de ore și, de asemenea, a făcut ca râul să atingă o înălțime cu aproape 3 metri peste limita normala.

- Advertisement -

Filmarea unui calamar uriaș în apele SUA

Deși aceste creaturi au fost văzute mai ales în apele japoneze, oamenii de știință americani au reușit să surprindă pentru prima dată în Statele Unite ale Americii un calamar de peste 750 de metri sub apă. Pentru a face acest lucru, au folosit un sistem specializat de camere care folosea lumina roșie nedetectabilă creaturilor de adâncime, acestia filmand peste 120 de ore.

„Uau!” semnal

- Advertisement -

În urmă cu mai bine de 43 de ani, în 1977, un telescop numit „Big Ear” a primit un semnal al unei unde sonore mult mai puternice decât se aude frecvent în spațiu. Astronomul radio Jerry Ehman a fost atât de impresionat de semnalul puternic din spațiu, încât a înconjurat literele tiparite de computer care spuneau „6EQUJ5” și a scris comentariul „Uau!” lângă acesta, de unde și numele semnalului. Inca nu se stie de unde venea acel semnal si ce inseamna.

Evenimentul Tunguska

- Advertisement -

Aceasta este explozia care s-a întâmplat în 1908 în apropierea râului Stony Tunguska. Unele teorii spun că explozia a fost cauzată de un meteorit care a pătruns în atmosferă și a explodat înainte de a ajunge la pământ, eliberând energie care ar fi echivalentă cu 185 de bombe de la Hiroshima. Nu au mai rămas cratere, deoarece piatra uriașă s-a dezintegrat înainte de a avea impact asupra pământului, dar a ars vegetația, si până în ziua de azi, nu cresc copaci în acea zonă.

Evenimentul Carrington

Acest eveniment a avut loc în 1859 și este considerat unul dintre cele mai extreme din istoria furtunilor solare. Mai exact, ceea ce s-a întâmplat a fost că o serie de particule solare s-au ciocnit cu câmpul magnetic al pământului, prezentând astfel un alt fenomen cunoscut sub numele de aurora borealis. Dar cea din Carrington era mult mai puternică și luminile se vedeau în multe regiuni în același timp.

Destinația Uranus

În 1986, datorită sondei spațiale Voyager 2, NASA a reușit să se apropie de Uranus pentru prima dată. Este cea mai rece planetă din sistemul nostru solar, deși nu este cea mai îndepărtată de soare. Acest fenomen, după cum au descoperit oamenii de știință, se datorează faptului că nu are o sursă internă de căldură. De asemenea, au existat dovezi ale unui ocean care fierbe sub vârfurile norului.

Super-erupția Toba

Supervolcano Toba a provocat aproape dispariția speciilor umane în urmă cu aproximativ 74.000 de ani. Explozia sa a scos o cantitate atat de mare de cenușă și gaz de sulf, încât a blocat lumina soarelui și au făcut viața pe pământ imposibilă: plantele și animalele au disparut, iar aerul a devenit toxic și dificil de respirat. Din acea zi, lacul Toba de pe insula Sumatra rămâne cel mai mare lac de cratere din lume. Dar cum au supraviețuit oamenii după acea catastrofă teribilă? Se crede că erupția a creat, probabil, zone numite refugia, unde oamenii ar putea supraviețui condițiilor dure. Regiunile de coastă au fost deosebit de importante, întrucât scoicile au fost mai puțin afectate de erupție decât plantele și animalele continentale, oferind o sursă de hrană pentru oameni.

Comet Vest

Această cometă a străbătut cerul în anii ’70, lăsând o urmă strălucitoare. Aceste bile mari de gheață, rocă și praf care se dezintegrează au, de obicei, o coadă mare de murdărie care ii dau o alta forma. În Occident , acestea păreau a fi mult mai strălucitoare decât alte comete, iar cozile lor se puteau distinge clar. Este un eveniment care apare extrem de rar.

Varicela: singura boală umană care a fost eradicată cu succes.

Aceasta este o boală unică, deoarece este una dintre cele mai periculoase cunoscute de umanitate și singura care a fost complet eradicată. Varicela nu are nicio cură sau tratament și vaccinul împotriva variolei a fost primul vaccin de succes care a fost inventat vreodată. S-a descoperit că țăranii care lucrau cu vitele au contractat o versiune mult mai benignă a bolii și, datorită acesteia, au fost imunizați împotriva ei. Acest lucru a arătat că administrarea virusului atenuat poate genera anticorpi la orice tulpină a aceluiași virus. Ulterior, acesta va deveni vaccinul pe care îl cunoaștem astăzi.

Ciuma de dans

Acest eveniment ciudat datează din secolul al XVI-lea la Strasbourg, unde undeva între 50 și 400 de oameni au ieșit în stradă pentru a dansa necontrolat zile întregi. Aproximativ 15 oameni au decedat în fiecare zi din cauza epuizării și a atacurilor de cord, iar multe alte persoane au fost duse la un sanctuar vindecător. Deși acest fenomen nu poate fi explicat, există multe teorii despre acesta, una dintre acestea fiind nivelul de viață copleșitor al populației sărace din Strasbourg.

Ciclonul Catarina, singurul uragan înregistrat în Atlanticul de Sud

Acest uragan este unic, deoarece este primul și ultimul până în prezent care a lovit coastele Braziliei și singurul înregistrat care a ajuns în America de Sud . A fost un uragan de categoria 2, lovind coasta Santa Catarina drept categoria 1, cu vânturi între 120 și 150 km pe oră.