Un fotograf a călătorit în lume pentru a face fotografii animalelor care ar putea fi pe cale de disparitie

- Advertisement -

În cartea sa , cunoscutul fotograf Tim Flach împărtășește rezultatele proiectului său extraordinar de multi ani pentru a documenta viața speciilor amenințate. Călătorind în întreaga lume – de la păduri până la savană până la mările polare până la marile recife de corali – Flach a construit un proiect puternic al animalelor și ecosistemelor remarcabile care se confruntă cu provocări dure.

1. Pangolini alb-belly

Acest animal exotic locuiește în pădurile tropicale ale savanelor africane, de la Senegal până la Kenya și în Zambia, în sud. Pangolina albă a fost vulnerabilă din 2008 și a fost amenințată din 2014. Aceasta înseamnă că, dacă nu se vor aplica măsuri de protecție speciale, numărul acestor specii poate scădea cu 30-50% în următorii 10-20 de ani.

- Advertisement -

2. Lemuri cu inel

Lemurii cu coadă de inel pot fi găsiți în principal pe terenuri uscate deschise și în pădurile din sudul Madagascarului. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a definit această specie ca fiind pe cale de dispariție, deoarece populația a scăzut la 2.000 – 2.400 de animale – o scădere de 95% din anul 2000. Factorii care determină declinul includ pierderea rapidă a habitatelor, vânătoarea și comerțul ilegal cu animale de companie.

3. Proboscis Monkey

- Advertisement -

Această maimuță este endemică pe insula Borneo din Asia de Sud-Est și se găsește în toate cele 3 țări care împărtășesc această insulă: Indonezia, Brunei și Malaezia. Acesta este cel mai frecvent în jurul râurilor insulei, zonele de coastă, mangrove și mlaștini.

Această specie este clasificată ca fiind amenințată . Numărul acestora a scăzut cu 50% în ultimii 36-40 de ani. Pierderea habitatului a fost cauza principală a declinului populației . Al doilea motiv este vânătoarea, deoarece carnea acestei maimuțe este folosită în medicina chineză. În prezent, maimuța proboscis se găsește numai în arii protejate și în sanctuare desemnate.

4. Maimuță blonda

- Advertisement -

Ei locuiesc în sudul și centrul Chinei și preferă să locuiască în munți la înălțimi de 1-2 mile, de aceea sunt porecliți ca „maimuțe de zăpadă”. Ele sunt foarte rare și sunt clasificate ca specii pe cale de dispariție .

Pierderea habitatului este principala lor amenințare. Lichenii sunt principala caracteristică a regimului maimuțelor, iar copacii morți au cea mai mare acoperire cu lichen. Din păcate, copacii morți sunt recoltați, reducând astfel calitatea habitatului și disponibilitatea hranei .

5. Shoebill

Shoebill-ul locuieste in mlastinile tropicale din Africa Centrala si de Est. Pasărea este un pescar foarte priceput. Cu toate acestea, pasărea este foarte sensibilă la prezența umană și își poate lăsa cu ușurință cuibul după aceea.

Aceste berze sunt extrem de rare, iar numărul lor este limitat la 5.000-8.000. Această specie este considerată a fi vulnerabilă , principalele amenințări fiind distrugerea habitatelor, perturbarea și vânătoarea.

6. Pied Tamarin

Tamarinul se găsește într-o zonă restrânsă în pădurea tropicală amazoniană braziliană, precum și în și chiar la nord de limitele orașului Manaus, capitala statului Amazonas din Brazilia. Din cauza distrugerii habitatului său natural, specia este în pericol . Există, de asemenea, o concurență interspecifică între tamarinul pied și tamarinul cu mâna roșie, acesta din urmă deplasând treptat tamarinul pied în zonele sale de distribuție istorică.

7. Vulturul cu glugă

Zona habitatului lor este Africa Centrală și de Sud. Ei locuiesc în savană și în păduri, cuibărind copaci lângă așezările omenești. Se hrănesc mai ales din carcasele de animale m0arte și deșeuri.

Numărul acestor vulturi a fost redus semnificativ, iar acum au un statut de specii critic amenințate. Acestea sunt amenințate din cauza diverșilor factori, cum ar fi otrăvirea, vânătoarea, pierderea habitatelor și degradarea habitatului .

8. Lynx Iberian

Râsul locuiește în sud-vestul Spaniei (majoritatea populației poate fi găsită în Parcul Național Doñana), iar acum zona principală de habitat este munții.

Ribonul iberic este specia felină din lume cea mai periculoasă. Datorită eforturilor de conservare, acum există 404 de exemplare. Cu toate acestea, la începutul secolului al XX-lea, au fost în jur de 100.000 . Până în anii 1960, au rămas doar 3.000.

Râsul este listat pe cale de dispariție pe lista roșie a IUCN. Principalul motiv pentru populația redusă a fost vânătoarea, dar vânătoarea a fost interzisă din anii 1970.

9. Fluturi de monarh

Fluture monarh este clasificat ca o specie pe cale de dispariție . Principalul motiv pentru aceasta este pierderea habitatului din cauza utilizării de erbicide . Cu toate acestea, fluturele este acum protejat și există posibilitatea ca populația sa să fie restaurată.

10. Saiga

Reducerea populației este cauzată în principal de braconaj (din cauza coarnelor) și de boli infecțioase . Celălalt motiv este variabilitatea climatică . Ierni puternice, cu vânturi puternice sau cu acoperire înaltă de zăpadă, fac mult mai grea hrănirea cu iarbă de sub zăpadă groasă.