Revoltă în Praid după ce salina a fost complet inundată. Ieri, zeci de localnici au protestat în fața sediului companiei miniere, acuzând conducerea de neglijență și sabotaj. Această dimineață a adus vestea demisiei oficiale a directorului de dezvoltare. Catastrofa naturală afectează profund întreaga regiune, unde oamenii își câștigă existența din minerit, precum și din turismul care depinde în mare măsură de activitățile salinei.
Localnicii susțin că situația de la Praid din ultimele săptămâni ar fi putut fi evitată cu mai multă implicare din partea Societății Naționale a Sării și a celor de la Apele Române, responsabili pentru gestionarea cursurilor de apă. De aceea, în timpul protestului de ieri, au cerut explicații directorului de dezvoltare de la Praid, care, surprinzător, și-a prezentat demisia în fața lor.
Dezastru la salină, revoltă în Praid
În contrapartidă, reprezentanții Salrom afirmă că nu sunt responsabili pentru evenimentele recente și subliniază că minerii au lucrat 60 de ore continuu în subteran pentru a construi diguri menite să protejeze salina, diguri care au cedat în cele din urmă. Mobilizarea minerilor a fost, în parte, din proprie inițiativă, pentru a-și salva locurile de muncă și pe cele ale comunității, conștienți că fără Salina Praid, viața localnicilor se va schimba drastic.
Se caută acum vinovați sau cel puțin responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat, însă, ca de obicei, problema este pasată de la o autoritate la alta. Cei de la Apele Române ar fi trebuit să devieze o porțiune semnificativă a cursului pârâului Corund încă de anul trecut, dar au realizat doar două canale provizorii, mult prea mici pentru volumul de apă din ultimele săptămâni. Societatea Națională a Sării menționează un proiect amplu de deviere a acestui pârâu, care zace blocat în sertarele celor de la Apele Române din cauza lipsei de finanțare de 15 ani.
Reprezentanții Salrom nu explică de ce abia săptămâna trecută, pe 22 mai, au semnat un contract pentru un proiect de 2 milioane de euro destinat reducerii infiltrațiilor din salină, având în vedere că problemele au început să apară încă de anul trecut. Un singur lucru este cert: exploatarea sării din Praid nu va începe prea curând, mai întâi pentru că salina este plină de apă, iar cursul pârâului a revenit la normal, fără loc unde să mai intre apă în salină, și, în al doilea rând, toate utilajele necesare explotării sării sunt sub apă, ceea ce face imposibilă folosirea lor chiar și după retragerea apei.
Ultimele imagini din galeria turistică, înainte de inundația Salinei Praid
Imaginile ilustrează câțiva oameni care încearcă să salveze ultimele chioșcuri de unde turiștii cumpărau suveniruri, apă și gustări. Salina a fost inundată după ce debitul pârâului Corund a crescut de peste 100 de ori, din cauza ploilor abundente recente.
Apa a pătruns în subteran prin mina paralelă. Debitul pârâului Corund, care înconjoară masivul de sare, a crescut zilnic, inundând primele șapte niveluri ale salinei în mod succesiv. Digul construit de mineri a cedat sub presiunea apei, afectând zona turistică.
Mina Telegdy, care conține utilajele de producție și stocurile de sare, este, de asemenea, compromisă, iar recuperarea acestora nu mai este posibilă. Pericolul este enorm chiar și pentru minerii cu experiență, așa că accesul în salină a fost complet interzis. Surparea galeriilor de sare amenință economia zonei, având în vedere că ne aflăm aproape de perioada în care, de obicei, străzile din Praid sunt pline de turiști. Vara este sezonul cel mai profitabil pentru micii antreprenori din apropierea salinei.
În prezent, din toate magazinele de suveniruri, a rămas deschis doar unul. Celelalte au fost nevoite să își închidă ușile.
Vezi AICI video!
About Florin Tomescu
.