Strigăt disperat! Guvernul planifică reforma fiscală: Acești români vor plăti 1900 de lei anual.

- Advertisement -

Ministerul Finanțelor va trimite Comisiei Europene în aprilie noua reformă fiscală inclusă în PNRR. În cadrul unei intervenții la Antena 3, Tánczos Barna a discutat despre cele mai relevante modificări.

Referitor la impozitul auto, mașinile mai vechi și poluante vor fi supuse unor taxe mai mari. De exemplu, un proprietar de vehicul cu norma de poluare Euro 2, având o vechime de 20 de ani, va plăti anual aproximativ 1.900 de lei, față de 160 de lei cât plătește în prezent, conform Antenei 3.

Pe de altă parte, autovehiculele eco-friendly ar putea beneficia de scutiri de taxe sau de impozite reduse.

Noul set de reforme va afecta și impozitele pe proprietăți. Guvernul analizează diferite opțiuni, printre care: impozitarea în funcție de zona locuinței; raportat la valoarea reală a proprietății sau pe baza unei grile notariale actualizate.

- Advertisement -

Tánczos Barna a oferit exemplul unui penthouse evaluat la 500.000 de euro în Sectorul 1, care nu ar trebui impozitat la fel ca un apartament situat la marginea Capitalei.

O altă măsură semnificativă este reducerea plăților în numerar. De exemplu, amenzile vor putea fi achitate direct la polițist printr-un cod QR. Totodată, camioanele ar putea plăti rovinieta în funcție de distanța parcursă, similar cu sistemele din alte țări europene.

Guvernul trebuie să decidă dacă va elimina complet facilitățile fiscale, așa cum solicită Banca Mondială și Comisia Europeană. După ce au fost eliminate scutirile de impozit pentru sectorul IT, construcții și agricultură, singura facilități rămasă este deducerea de 300 de lei din salariul minim, care ar putea fi anulată și ea.

Noua reformă fiscală ar urma să fie implementată de la 1 ianuarie 2026. Până atunci, România trebuie să finalizeze detaliile și să transmită planul la Comisia Europeană pentru a accesa fondurile din PNRR.

- Advertisement -

Guvernul a emis o atenționare privind o știre falsă care circulă online: Cartele pentru consum raționalizat și intrarea României în război. Biroul de presă al Guvernului a respins joi informațiile false care sugerează că România s-ar pregăti să intre în conflict.

„Biroul de presă al Guvernului subliniază că informațiile false care circulă online au scopul de a genera panică în rândul populației. Vrem să clarificăm că solicitarea menționată în postările online nu implică în niciun caz implicarea țării într-un conflict, ci este parte dintr-o procedură periodică a Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Problemelor Speciale (ANRPS) și autorităților competente locale. De douăzeci de ani, România are o lege, nr. 477/2003, care stipulează că, o dată la patru ani, țara noastră trebuie să își contureze măsurile de pregătire pentru apărare. Proceduri similare au avut loc în anii 2021, 2017, 2013, 2009 și 2005,” menționează sursa citată.

Guvernul informează că ultimul ciclu de pregătire s-a finalizat la sfârșitul anului 2024, ceea ce „declanșează proceduri normale pentru realizarea unui nou buget” dedicat pregătirii economiei naționale și a teritoriului pentru apărare.

About Florin Tomescu
Absolvent al FJSC în anul 2014, am colaborat cu diverse publicații de renume din România.