Știați că menta este o plantă atât de versatilă? Iată câteva întrebuințări ale acesteia la care nu te așteptai

- Advertisement -

Menta este o plantă cu un miros divin și cu un gust delicios. Dar menta are de fapt multe beneficii pentru sănătatea noastră, fie sub formă de frunze, fie sub formă de ulei esențial. În afară de faptul că alungă o unei varietăți de dăunători, menta are și multe calități medicinale.
Vă arătăm câteva dintre cele mai interesante utilizări ale mentei în propria ta casă. Este mult mai versatilă decât crezi!

1) Ajută la indigestie

Menta este una dintre cele mai benefice plante pentru casa ta, dar și pentru sănătatea ta. În cazul în care stomacul tău nu se simte prea bine, încercați să beți un ceai de menta pe bază de plante și vă veți simți bine în câteva minute.

2) Calmează dureri în gât

Menta acționează excelent pentru calmarea durerilor în gât. Mentolul din mentă răcește gâtul, ajutând în același timp la reducerea acumulării de mucus. În plus, mentă ajută la ameliorarea durerii și inflamației ce însoțește durerea în gât.

- Advertisement -

3) Creați-vă un odorizant de aer parfumat

Adăugați câteva picături de ulei de mentă pe un obiect mic, ca o pungă mică de ceai, și aveți o odorizare instantanee a aerului. Pur și simplu suspendați sau plasați obiectul în zona pe care doriți să o împrospătați și lăsați menta să-și facă treaba.

4) Ameliorează tusea

Se amestecă uleiurile de mentă, lămâie și levănțică într-un mixt pentru a ajuta la tuse. Sau puteți amesteca uleiurile și frecați-le cu o cârpă mică pentru a le folosi ca inhalator portabil. La fel ca și în cazul unei dureri în gât, menta ajută la calmarea țesutul iritat din gât.

- Advertisement -

5) Faceți o pulverizator odorizant

Adăugați câteva picături de ulei de portocale și ulei sălbatic de portocale și extract de vanilie într-o ceașcă de apă într-o sticlă de pulverizare, pentru a face o aromă de menta și de aer de citrice. Pentru a elimina mirosurile, pur și simplu stropi aerul în cameră.

6) Reduce febră

Uleiul de mentă nediluat, pus pe frunte, pe temple și alte zone, este o modalitate rapidă de a reduce febră mare. Rețineți că trebuie să vedeți un medic pentru temperaturi foarte ridicate. Dacă aveți piele sensibilă, asigurați-vă că diluați uleiul de mentă înainte de a aplica.

- Advertisement -

7) Ajută la neutralizarea mirosurilor animalelor de companie

Pentru a neutraliza mirosurile de animale de companie, puneți un ulei de mentă într-o sticlă de pulverizare împreună cu bicarbonat de sodiu, ulei de arbore de ceai și puțină apă. Agitați bine înainte de utilizare. Pulverizatorul nu numai că împrospătează aerul, ci ajută la distrugerea bacteriilor și a ciupercilor. Urmăriți aici pentru mai multe informații.

8) Ameliorează probleme sinusale

Adăugați câteva picături de ulei de mentă într-un castron de apă distilată cu aburi pentru a vă curăța sinusurile. Coborâți-vă fața peste apă și plasați un prosop deasupra capului, asigurându-vă că prindeți marginile aburilor cu prosopul. Inspirați adânc pentru a vă elibera căile respiratorii.

9) Dezinfectant pentru casă

Se amestecă ulei de mentă cu arbore de ceai sau uleiuri esențiale de var pentru un detergent puternic dezinfectant. Așezați uleiurile într-o sticlă de pulverizare cu puțină apă și agitați bine. Pulverizarea este bună împotriva germenilor și a bacteriilor.

10) Săruri de baie calmante

Acestea sunt o modalitate foarte bună de a scăpa de durerile și durerile generale din corp după o zi grea la locul de muncă. Pur și simplu plasați baia într-o cadă plină cu apă fierbinte și înmuiați durerile. Se amestecă ulei de mentă cu sare Epsom pentru a face săruri de baie calmante.

11) Faceți un șampon natural de ulei de mentă

Creați un șampon infuzat cu ulei de mentă pentru utilizarea zilnică. Se amestecă ulei de mentă cu ulei de avocado, ulei de arbore de ceai, sare de castilă, glicerină vegetală și apă. Agitați bine înainte de fiecare utilizare. Puteți găsi întreaga rețetă în Eden’s Garden.

12) Folosiți menta pentru dureri articulare

Uleiul de mentă poate ajuta la reducerea durerii cauzată artritei reumatoide. Asigurați-vă că diluați uleiul de mentă într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de migdale sau de nucă de cocos, înainte de a aplica. Masați uleiul în articulații dureroase pentru o ușurare a durerii.

13) Utilizați menta ca agent de curățare a sticlei

Se amestecă ulei de mentă cu oțet alb, alcool și ulei de lămâie și rozmarin pentru a face un detergent de sticlă de casă. Așezați ingredientele într-o sticlă cu puțină apă caldă și agitați bine înainte de utilizare. Puteți afla cum să faceți acest curățitor de sticlă aici.

14) Folosiți pentru boala musculară

Uleiul de mentă amestecat cu un ulei de purtător, cum ar fi ulei de migdale sau de nucă de cocos, funcționează atât de bine în ameliorarea durerii musculare. Se amestecă aceste uleiuri împreună și se masează direct mușchii răniți pentru ameliorarea durerii.

15) Utilizați ca un odorant pentru covoare

Pentru a împrospăta mirosul covorului, amestecați ulei de mentă cu bicarbonat de sodiu. Împrăștiați amestecul pe covor și lăsați să acționeze timp de 15 minute. Aspirați apoi amestecul, lăsând în urmă mirosul proaspăt de mentă.

16) Folosiți pentru a ameliora durerile de cap cauzată de tensiune

Pentru a ameliora durerea de cap de tensiune, masați cu ulei de mentă, fie concentrat, fie diluat, pe tâmple pentru a ușura rapid durerea.

17) Utilizați menta ca fungicid

Se amestecă uleiul de mentă cu alte uleiuri, cum ar fi cel de rozmarin sau ulei de arbore de ceai într-un flacon spray cu apă și glicerină. Deci puteți să vă scăpați de mucegai cu aceste ingrediente naturale minunate.


18) Ameliorează mâncărimea și iritarea pielii

Masarea uleiului de mentă funcționează excelent în ameliorarea erupțiilor, arsurilor și uscăciunilor. Uleiul ar trebui să ușureze durerea în timp ce vă hidratează pielea, împrospătând-o.

19) Utilizați menta pentrua îndepărta paianjenii

Paianjenii vor fi îndepărtați din casa ta dacă puneți câteva picături prin casa de ulei de mentă. Locațiile potrivite includ ferestrele și ușile. Paianjenii urăsc menta și vor să evite zonele în care se află.

20) Utilizați menta pentru a îndepărta alte insecte

Ia câteva frunze de mentă, și punelel într-o pungă sau pernă sau sub pat. Menta poate respinge, de fapt, anumiți purici și alte insecte care ar putea ataca animalul tău de companie.

sursa: https://homehacks.co/40-uses-for-peppermint-home/