O adolescentă din Gaza a obținut medii mari la BAC în Gorj, după 2 ani în România – impresia puternică lăsată asupra profesorilor.

- Advertisement -

O tânără din Gaza a devenit un model pentru elevii din România. În doar doi ani, a reușit să învețe Limba Română și să susțină examenul de Bacalaureat fără emoții. Împreună cu familia, a fugit din calea războiului într-un mic oraș din Gorj, pe care l-a îmbrățișat ca pe noua sa casă. A explorat o cultură diferită, a întâlnit oameni noi și a fost primită cu căldură într-o școală, într-o lecție de integrare, sprijin și toleranță.

Farah a studiat matematică-informatică la Colegiul Național George Coșbuc din Motru, în clasa a X-a. Tatăl ei a fost primul care a venit în România, deschizând ulterior un restaurant în Gorj, unde s-au stabilit cu toții. Tânăra recunoaște că cea mai mare provocare a fost să învețe limba română, dar a ajuns să se îndrăgostească de hora românească și de papanași.

“Orașul este foarte mic și nu am avut multe oportunități să învăț limba. Așa că am încercat mereu să învăț singură, fiind aceasta cea mai bună soluție. Cultura este foarte diferită aici, ceea ce a fost greu pentru mine, dar în cele din urmă am reușit”, povestește Farah Hasanain.

Cu toate acestea, a trecut cu succes examenul de Bacalaureat, obținând cea mai mare notă la Matematică: 9,10. “A fost greu, mai ales la Limba Română, deoarece nu se referea doar la limbă, ci și la literatură, cultură, context și ani de lectură. Eu nu aveam această bază”, adaugă Farah.

- Advertisement -

Farah are patru frați, cel mai mare dintre ei fiind student la Medicină în Timișoara. Ea aspiră să meargă acolo pentru a studia la Politehnică, visând să devină IT-istă. Ţine legătura cu prietenii rămași în Gaza, afectată de război, dorindu-și să se întoarcă acasă într-o zi: “E greu. Nu au mâncare. Nu au internet. Nu au nimic.”

Traian a fost coleg cu Farah și împărtășesc pasiunea pentru Matematică. El este olimpic, având două medalii de argint la olimpiade naționale.

– Ai sprijinit-o pe Farah?

– Da, cât am putut. Problema a fost diferența de limbi, dar s-a adaptat foarte bine și sunt impresionat de cât de repede a învățat, spune Traian Avram.

- Advertisement -

“La început aveam dificultăți în a ne înțelege, ea nu știa limba română, iar eu nu aveam altă limbă la dispoziție, dar evoluția ei a fost impresionantă”, adaugă Alin Băncilă, profesor de matematică.

“Mai comunicam și în engleză. Uneori nici eu nu eram foarte sigur, dar copiii ne ajutau. A început să facă progrese și am inclus-o într-un concurs național în clasa a zecea, la Istorie și societate, dimensiune virtuală. Este foarte interesată de informatică, și-a construit chiar un robot și a participat la activitățile noastre extracurriculare”, afirmă Nicolae Negru, profesor de istorie.

Colegiul din Motru are a treia cea mai mare rată de promovare a examenului din județul Gorj, cu 85% dintre absolvenți trecând BAC-ul după prima sesiune.