Discuțiile dintre liderii PSD, PNL, UDMR și USR cu Nicușor Dan, desfășurate luni seară la Palatul Cotroceni, s-au împotmolit în două teme principale: desemnarea prim-ministrului coaliției și măsurile de austeritate, potrivit surselor consultați de Antena3.ro.
Conform informațiilor noastre, Ilie Bolojan nu dorește să devină premier, cel puțin nu în calitate de prim desemnat în rotativa propusă de PSD. Se pare că el a lăsat să se înțeleagă că partidul lui Sorin Grindeanu ar trebui să fie cel care propune prim-ministrul, cel puțin în prima etapă a guvernării.
Anumiți lideri ai partidelor participante la întâlnirea de la Cotroceni consideră că strategia lui Bolojan ar putea avea drept scop menținerea unei imagini favorabile pentru el și PNL, în contextul așteptărilor ca măsurile de austeritate să afecteze capitalul politic al partidelor care le vor susține.
PSD, care a susținut până acum că are dreptul să ocupe funcția de prim-ministru datorită statutului său de cel mai mare partid, a primit de la Bolojan următoarea propunere: dacă PSD insistă că trebuie să aibă prim-ministrul, atunci PNL este deschis să accepte, pentru a readuce liniștea în Coaliție.
Totodată, PSD nu este dornic să deschidă el rotativa premierilor, preferând să preia funcția abia anul viitor sau peste doi ani, după implementarea măsurilor de austeritate.
Cei care au participat la negocierile de la Palatul Cotroceni afirmă că impresia generală a fost că „nimeni nu mai vrea să fie prim-ministru”, iar, dincolo de orgoliile fiecărui partid și interesele pragmatice legate de distribuirea funcțiilor, un motiv este teama că măsurile de austeritate vor reprezenta un cost semnificativ pentru cel care le va asuma.
PSD a convocat marți o reuniune a conducerii partidului, cu scopul de a decide asupra mandatului de negociere.
În ceea ce privește pachetul de măsuri economice și fiscale discutat de echipele tehnice ale partidelor, nu există un consens pe nicio propunere. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat împotriva introducerii taxei de solidaritate pe salariile românilor, considerând-o o formă mascată de impozit progresiv.
Radu Burnete: „Procesul este serios și sistematic, de aceea nu s-au luat încă decizii finale”
Radu Burnete, consilierul prezidențial al lui Nicușor Dan, a declarat luni seară, după negocierile ratate de la Palatul Cotroceni, că „discuțiile dintre partide vor continua mâine” și că „procesul este unul serios și aplicat, motiv pentru care nu s-au luat încă decizii finale”.
„După o săptămână de consultări tehnice la Palatul Cotroceni privind soluțiile pentru reducerea deficitului bugetar, discuțiile dintre partidele care ar putea forma viitoarea coaliție de guvernare sunt încă în desfășurare.
Acest proces este serios și aplicat, de aceea nu s-au luat încă decizii finale.
Președintele Nicușor Dan a subliniat că prioritatea este reducerea cheltuielilor statului, combaterea risipei și creșterea eficienței în colectarea veniturilor. Creșterea impozitelor rămâne o soluție de ultimă instanță.
Discuțiile între partide vor continua mâine, cu participarea liderilor politici, pentru a concretiza un set mai clar de măsuri pentru reducerea deficitului”, a scris Radu Burnete pe pagina sa de Facebook.
Update 20:30. Ședința de la Palatul Cotroceni s-a încheiat după mai bine de trei ore, fără o concluzie clară. Conform surselor Antena 3 CNN, liderii prezenți nu au ajuns la un acord în privința măsurilor fiscale împreună cu Nicușor Dan. Astfel, discuțiile vor fi reluate mâine.
Tot marți, conducerea PSD se va reuni la ora 11:30 într-o ședință informală a Biroului Permanent Național pentru a discuta despre măsurile economice și formarea viitorului guvern.
Absolvent al FJSC în anul 2014, am scris pentru diverse publicații cunoscute din România.