Maria Voronțova, fiica cea mare a președintelui rus Vladimir Putin, în vârstă de 39 de ani, ar fi suferit răni în urma unui atac din zona de conflict din Ucraina, conform unor surse apropiate Kremlinului. Diverse canale de Telegram pro-ruse afirmă că Maria, medic de profesie, era prezentă într-un spital mobil din apropierea liniei frontului, unde îngrijea soldați ruși răniți. Informațiile nu au fost confirmate oficial, iar agențiile independente contestă veridicitatea acestei relatări.
Maria Voronțova, implicată într-o misiune medicală pe front?
Specializată în endocrinologie și reumatologie, Maria Voronțova ar fi tratat, conform surselor pro-Kremlin, peste 10.000 de militari ruși în cadrul unui spital de campanie. Se pare că, în luna decembrie 2024, unitatea medicală a fost atacată cu bombe cu dispersie, iar fiica liderului de la Kremlin a fost rănită într-o explozie de mină, suferind o comoție. După o perioadă de recuperare în spital, Maria se pare că a revenit pe teren pentru a-și continua activitatea medicală, conform acelorași surse.
„Fiica lui VV Putin, medic în două specialități, cunoscutul endocrinolog și reumatolog Maria Vladimirovna Voronțova, a vizitat zona de operațiuni militare speciale. Ea a organizat un spital mobil, unde au fost tratați peste 10.000 de soldați. În decembrie 2024, spitalul mobil a fost înconjurat de inamic, care a aruncat bombe cu dispersie”, se afirmă în postările distribuite pe canale Telegram afiliate regimului rus.
Ulterior, aceleași surse au transmis că Maria a fost spitalizată pentru reabilitare.
„Maria Voronțova a fost internată, ulterior, în spital pentru reabilitare. Președintele nostru și-a crescut fiica cu demnitate! Mulți oameni vor afla probabil în curând despre asta”, au scris administratorii unui canal pro-Kremlin.
Informațiile, puse sub semnul întrebării de presa independentă
În ciuda răspândirii acestora pe rețelele sociale și în presa aflată sub influența Moscovei, Agenția independentă Verstka exprimă îndoieli serioase cu privire la veridicitatea acestui episod. Potrivit jurnaliștilor de la Verstka, armata rusă nu ar dispune de trenuri medicale, iar capacitatea unui spital mobil de a trata un număr atât de mare de pacienți într-un timp atât de scurt este discutabilă.
Mai mult, aceștia subliniază că, în zonele de conflict, forțele ruse utilizează de obicei unități mobile montate pe camioane KamAZ, care nu sunt echipate pentru a oferi tratamente complexe unui număr mare de pacienți. De asemenea, sursele citate menționează că medicii implicați în aceste operațiuni sunt de regulă chirurgi, anesteziști sau specialiști în medicină de urgență, și nu endocrinologi, așa cum este Maria Voronțova.
Absolvent al FJSC în anul 2014, am contribuit cu articole pentru mai multe publicații de renume din România.