Ministerul Sănătății a cerut o anchetă pentru a determina dacă există o conexiune între decesele a doi medici rezidenți, de 28 și 31 de ani, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Spiridon din Iași. În plus, se investighează dacă condițiile de lucru din spital ar fi putut afecta negativ sănătatea celor două cadre medicale.
Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Spiridon din Iași sunt consternați după decesul a doi colegi rezidenți de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, unul de 28 de ani și celălalt de 31 de ani, care au murit la interval de aproximativ două săptămâni.
Anchetă la Spitalul Sf. Spiridon din Iași, în urma decesului celor doi medici rezidenți
Ministerul Sănătății a solicitat o anchetă pentru a verifica dacă decesele celor doi medici rezidenți sunt legate între ele și dacă mediul de lucru din Spitalul Sf. Spiridon din Iași ar fi putut avea un impact negativ asupra sănătății acestora.
Pe 28 martie, George Ștefan Tilă, un medic rezident în vârstă de 31 de ani, a decedat acasă. Originar din Bârlad, județul Vaslui, el se afla în ultimul an de rezidențiat. De asemenea, acesta ar fi trebuit să efectueze gărzi la secția de Medicină internă a Spitalului ‘Elena Beldiman’ din luna martie, murind la câteva zile după prima sa gardă.
La doar două săptămâni distanță, pe 13 aprilie, Emanuel Mirel Luca, un alt medic rezident de 28 de ani, a fost găsit fără viață în locuința sa. Tânărul a decedat în timp ce încerca să deschidă un geam, iar inițial s-a suspectat un infarct, dar autopsia a relevat leziuni pulmonare.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Sf. Spiridon din Iași, prof.univ.dr. Diana Cimpoeșu, a declarat că medicii legiști și poliția vor determina dacă decesele celor doi medici rezidenți au o cauzalitate comună.
„Am fost contactați duminică prin serviciul 112. Echipajul de Terapie Intensivă Mobilă SMURD a găsit tânărul de 28 de ani cu semne evidente de deces. Nu erau indicații pentru resuscitare. Cauzele morții vor fi stabilite de medicina legală și poliție.
Se știe că colegii de la Spitalul de Pneumoftiziologie au menționat o profilaxie cu medicamente tuberculostatice, deoarece tânărul a fost în contact cu o persoană infectată cu tuberculoză, fiind sub observație începând cu anul acesta. Dacă există o corelație de cauzalitate, acest lucru va fi stabilit de medicina legală și ancheta poliției”, a adăugat prof.univ.dr. Diana Cimpoeșu pentru AGERPRES.
Prof.univ.dr. Anca Trifan: „Este inacceptabil la Gastroenterologie”
Prof.univ.dr. Anca Trifan, șef de clinică la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, a anunțat că va face o analiză pentru a identifica măsurile ce pot fi implementate pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale medicilor rezidenți.
Conform acesteia, Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie are în componență 40 de medici primari și specialiști, precum și 100 de medici rezidenți.
„Șirul de evenimente (decese – n.r.) este uimitor și incredibil. Vom efectua o analiză, nu știu dacă am putea numi-o anchetă, dar ne propunem o evaluare detaliată a ceea ce poate fi îmbunătățit pentru cei care se simt suprasolicitați. Avem circa 100 de (medici – n.r.) rezidenți pentru 125 de paturi, ceea ce echivalează cu aproximativ un rezident pe pat.
Este o sarcină enormă nu doar pentru rezidenți, ci și pentru medicii specialiști și primari, precum și pentru cadrele universitare, care au, pe lângă pacienți, și studenți. Condițiile de lucru la Gastroenterologie sunt extrem de dificile.
Mulți rezidenți aleg să părăsească specialitatea după primul sau al doilea an. Numai câțiva reușesc să rămână în fiecare generație. Când presiunea devine insuportabilă și nu poți face față, cei mai mulți aleg să renunțe. Mortalitatea este semnificativă, având în vedere că tratăm cazuri terminale, iar multe dintre acestea se finalizează cu deces. Aici, condițiile sunt extrem de dificile“, a explicat dr. Anca Trifan pentru agerpres.ro.
Epidemie de infecții respiratorii virale și gărzi de 34 de ore în instituție
Conform surselor locale, tânărul rezident, alături de alți colegi, a experimentat episoade de infecții respiratorii, inclusiv gripă și COVID-19, uneori simultan. De asemenea, în rândul personalului au fost confirmate mai multe cazuri pozitive la virusurile respiratorii, deși majoritatea s-au manifestat ușor.
Mulți angajați au continuat să vină la serviciu, deși erau bolnavi, încercând să-și protejeze colegii. Totuși, leziunile pulmonare identificate ulterior la autopsie ar putea fi legate de infecțiile severe suferite anterior.
Pe rețelele sociale, unii medici rezidenți din cadrul institutului s-au plâns, sub anonimat, că sunt supuși unui volum de muncă extrem de ridicat. Multe îndatoriri, care ar trebui să fie asumate de personalul auxiliar medical, ajung să fie suportate de ei.
„După o anumită oră, brancardierii nu mai sunt disponibili, iar tot ce implică transportul pacienților pentru investigații sau transferuri la alte specializări este realizat de rezidenți. La ambulatoriul de Gastroenterologie, unde se văd peste 100 de pacienți pe zi, tot rezidenții se ocupă de analize și avize pentru pacienți, precum și de gestionarea sarcinilor din clinică și pacienților internați. Asistentele își exprimă nemulțumirea și adesea contestă atunci când le cere să suporte sarcini minime sau să solicite ajutorul brancardierilor. Gărzi de 24 de ore urmate de un program de muncă normal, obligându-te să stai 32-34 de ore treaz și să menții același nivel de eficiență, este o realitate mai mult decât solicitantă”, a menționat unul dintre aceștia.
.