Guvernul taliban de la Kabul îndeamnă afganii din SUA să se întoarcă acasă, garantându-le că nu vor fi persecutați.

- Advertisement -

Talibanii au făcut un apel conștient pentru afganii care locuiesc în Statele Unite să se întoarcă în țara lor natală, oferindu-le asigurări că nu le vor face rău. Declarațiile acestora sunt parte dintr-o strategie mai amplă pentru a îmbunătăți imaginea internațională a grupului și pentru a încuraja repatrierea celor care au fugit în urma instalării regimului taliban în 2021.

„Întoarceți-vă acasă, nu vă vom face probleme, vă promitem!”- acesta a fost mesajul central transmis de liderii talibani. Aceste afirmații vin într-un context marcant, în care mulți afgani se confruntă cu incertitudini financiare și personale în exil, dorind să revină la normalitate în viața lor. Totuși, promisiunile talibanilor sunt întâmpinate cu scepticism, având în vedere istoria recentă a guvernării lor și modul în care au tratat diverse grupuri sociale, în special femeile și minoritățile.

De la preluarea puterii, talibanii au încercat să își schimbe fața, angajându-se să respecte anumite standarde internaționale, în special în ceea ce privește drepturile omului. Însă, realitatea din Afganistan a fost diferită. Reportaje recente din regiune sugerează că represiunile, violențele și abuzurile împotriva drepturilor, în special ale femeilor, continuă să fie o problemă majoră. Talibanii au impus restricții severe asupra libertății de exprimare, educației și ocupării forțate, ceea ce a dus la frica și îngrijorarea multor afgani.

Aceste apeluri pentru reîntoarcerea în țară sunt, de asemenea, susținute de o campanie mediatică agresivă, care promovează un Afganistan pacificat și prosper. Cu toate acestea, realitatea pe teren este adesea diferită. Mulți afgani care trăiesc în Statele Unite și în alte colțuri ale lumii se tem să se întoarcă acasă din cauza condițiilor precare și a instabilității politice.

- Advertisement -

Liderii comunităților afgane din diaspora subliniază că problemele de abuz și persecuție nu s-au încheiat, iar mulți dintre cei care ar dori să revină sunt țintiți din cauza trecutului lor. Tinerii care au crescut în afara Afganistanului și care au beneficiat de educație și oportunități în Occident se tem de restricțiile impuse de talibani, dar și de stigmatizarea potențială ce ar putea apărea la întoarcerea în țară.

Pe lângă aceste aspecte, talibanii par să își dorească normalizarea relațiilor cu alte state, având în vedere izolarea internațională severă pe care au suferit-o imediat după preluarea puterii. Acest lucru îi determină să abordeze o retorică mai conciliantă, menit să atragă sprijin extern și, în special, să schimbe opiniile celor care au plecat.

În concluzie, apelurile talibanilor pentru întoarcerea afganilor din SUA reflectă un mix complex de strategii politice și realități socioculturale. Deși promisiunile sună optimist, teama și neîncrederea predomină în rândul celor care au trăit în umbra regimului taliban, ceea ce face ca o repatriere masivă să fie o miză riscantă.