Guvernul lansează „lista rușinii” pentru recuperarea datoriilor. Statul își declară război celor care nu plătesc.

- Advertisement -

Guvernul intenționează să achiziționeze drone pentru a îmbunătăți colectarea fondurilor necesare acoperirii deficitului bugetar! Ministrul Dezvoltării a anunțat că, până la finalul lunii, vor fi implementate noi mecanisme prin care statul va recupera creanțele de la cei care nu își plătesc taxele, impozitele sau amenzile. Acestea vor include și așa-numita “listă a rușinii”.

“Ai datorii la stat? Vei apărea pe lista rușinii! O listă publică cu rău-platnici. Până acum, aceste informații erau confidențiale, însă statul dorește să le facă publice pentru a-i încuraja pe români să își achite datoriile mai repede”, a declarat Mădălina Chițac, reporter Observator.

“Trebuie să punem capăt situațiilor în care oamenii își golesc portofoliile de active, nu îi găsești acasă, nu au nimic pe numele lor și statul nu poate recupera nimic”, a spus Cristian Păun, profesor de economie.

Dincolo de această idee controversată, Guvernul are mai multe instrumente pregătite pentru a recupera fondurile de la datornici. “Achiziționarea de autoturisme va fi posibilă doar după ce toate datoriile sunt plătite. Conform legislației actuale, doar vânzătorul este obligat să prezinte un certificat de atestare fiscală”, a explicat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

- Advertisement -

Amenzile neplătite pot duce la suspendarea permisului de conducere. Dacă nu sunt achitate în termen de 90 de zile, permisul este suspendat și poate fi recuperat doar după plata amenzilor. “Aceasta este o metodă benefică pentru a încuraja plata rapidă a amenzilor. Este normal, având în vedere că mulți amână aceste plăți”, a adăugat el.

De asemenea, autorizațiile de construcție vor fi eliberate doar după achitarea taxelor. “Aceste măsuri se fundamentază pe principiul echității, astfel încât toți cetățenii să contribuie. Este corect ca nu doar unii să plătească dările, taxele, impozitele și amenzile contravenționale”, a afirmat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Guvernul oferă posibilitatea primăriilor de a obține venituri suplimentare printr-o taxă anuală specială din jocurile de noroc. “Primăria va putea decide dacă autorizează sau nu această activitate de jocuri de noroc în localitatea pe care o gestionează”, a subliniat ministrul. Mai mult, guvernul vrea să utilizeze drone pentru a identifica construcțiile ilegale și proprietarii care nu își declară bunurile pentru a evita plata impozitelor.