Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat, luni, legea care oferă facilități companiilor ce angajează victime ale violenței domestice sau ale traficului de persoane. Aceste facilități vor fi disponibile doar dacă victimele sunt angajate pentru un minim de un an și jumătate.
Măsura este parte dintr-un program mai amplu destinat protecției sociale și reintegrării victimelor violenței domestice în societate. Astfel, firmele care angajează persoane care au suferit abuzuri vor beneficia de reduceri la contribuțiile sociale și alte stimulente fiscale.
Facilitățile oferite firmelor care angajează victime ale violenței domestice
Normativul modifică și completează Legea nr. 76/2002 referitoare la sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, aducând în discuție persoanele fără loc de muncă care sunt victime ale violenței domestice sau ale traficului de persoane. Acestea vor fi incluse în categoria șomerilor, iar angajatorii vor primi lunar, timp de 12 luni, o sumă de 2.250 lei, cu obligația de a menține raporturile de muncă sau de serviciu pentru cel puțin 18 luni.
Conform actului normativ, persoanele victime ale violenței domestice protejate prin ordin de protecție sau cele care au fost victime ale traficului de persoane vor fi incluse în rândul beneficiarilor care caută un loc de muncă conform Legii nr. 76/2002, facilitând astfel accesul lor pe piața muncii și reintegrarea socio-profesională.
De asemenea, aceste persoane, precum cele care activează în mediul rural fără venituri lunare sau care obțin venituri sub nivelul indicatorului social de referință și sunt înregistrate la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, vor beneficia gratuit de servicii de formare profesională.
Categorie de persoane eligibile pentru stimulente financiare
Conform legii, angajatorii care angajează pe perioadă nedeterminată șomeri de peste 45 de ani, părinți unici care susțin familii monoparentale, șomeri de lungă durată, tineri care nu au un loc de muncă și nu urmează niciun program educațional, sau persoane victime ale violenței domestice și traficului de persoane vor primi lunar, timp de 12 luni, o sumă de 2.250 lei pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, cu obligația de a menține raporturile de muncă sau de serviciu pentru cel puțin 18 luni.
Absolvent al FJSC în anul 2014, am colaborat cu mai multe publicații de renume din România.