Doi elevi au adus Romania pe primul loc Mondial la Olimpiada Internaţională de Geografie

- Advertisement -

Doi elevi au dus România pe primul loc la nivel mondial. Ei şi profesorii lor explică ce se află în spatele unui mare succes. Elevii români au făcut cinste ţării lor la Olimpiada Internaţională de Geografie, care a avut loc în perioada 8-14 august la Bandung, Indonezia. Lotul României a ajuns pe primul loc, cucerind astfel titlul de campioni mondiali în geografie.

Printre cei patru membri ai lotului se numără şi doi talentaţi elevi ieşeni, Daniel Nicolae Hanganu şi Tudor Sebastian Olariu. Daniel, elev al Colegiului Naţional, a obţinut medalia de aur, iar Tudor, elev al Colegiului Naţional „Costache Negruzzi”, a primit medalia de argint.

Ceilalţi doi elevi sunt Radu Andrei Brădăţeanu, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava” Bucureşti, şi David Ştefan Preda, de la Colegiul Naţional Unirea, Focşani. Coordonatorii lotului au fost profesorii Mihaela Cornelia Fiscutean şi Dorin Fiscutean de la Colegiul Naţional din Iaşi. Acest succes nu este o surpriză pentru cei care îi cunosc pe cei doi elevi. Amândoi sunt pasionaţi de geografie încă din clasa a V-a, iar profesorii de la clasă i-au susţinut şi i-au încurajat să participe la cât mai multe concursuri şi olimpiade.

- Advertisement -

Tudor Sebastian Olariu este elev la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” şi este la prima performanţă internaţională. Acesta excelează la geografie încă din clasa a V-a, de când este pregătit de profesorul Florin Iancu.

„Efectiv pentru Olimpiada Internaţională m-am pregătit un an şi câteva luni, dar eu învăţ la Geografie pentru concursuri încă din clasa a V-a. M-am pregătit cu domnul profesor Florin Iancu, care mi-a fost mentor şi îndrumător încă din clasa a V-a şi mereu m-a ajutat cu materiale, informaţii şi sfaturi. În acelaşi timp, am beneficiat şi de sprijinul unor foşti olimpici internaţionali, Andrei Federenciuc şi Bianca Solomon, care au participat la Balcaniadă şi la Olimpiada Internaţională. După ce m-am calificat la Olimpiada Internaţională, în luna iulie, am avut cam 10 zile de pregătire cu soţii Fiscutean”, a mărturisit Tudor. După 7 ani de lucru împreună, Florin Iancu mărturiseşte că se aştepta ca propriul elev să aducă o medalie acasă. „Eu am avut emoţii foarte mari, pentru că a fost prima lui participare internaţională, însă am avut încredere că va obţine o medalie. Speram să fie o medalie cât mai strălucitoare şi este minunat că este argint”, a declarat acesta. Întreaga poveste de succes poate fi citită în Ziarul de Iași.