Procurorii anticorupție efectuează percheziții la Cristian Popescu Piedone. Reacția șefului ANPC, implicat în acuzații de corupție
Cristian Popescu Piedone este vizat de acțiunile procurorilor DNA. Acesta ar fi divulgat informații confidențiale unui operator economic înaintea unui control efectuat de inspectori. Fostul primar a răspuns rapid acuzațiilor.
Update. Reacția lui Cristian Popescu Piedone, după perchezițiile DNA
După perchezițiile efectuate atât la domiciliul său, cât și la locația de pe litoral, șeful ANPC a făcut declarații în fața presei. Piedone se consideră nevinovat și susține că aceasta este o acțiune împotriva sa. Totuși, el recunoaște că proprietarul hotelului din Sinaia îi este un vechi prieten.
„Poate că în mai-iunie (n.r.: referitor la controlul realizat de Protecția Consumatorilor). Nu am coordonat acel comandament. Recunosc că proprietarul hotelului este prietenul meu de mulți ani. Dar nu am avut nicio schimb de informații.
Pot fi acuzat de orice, dar nu am făcut trafic de influență și nu am luat bani… Nu s-a întâmplat acest lucru. Pot fi acuzat de orice. Am deranjat? Da! Vorbesc despre corporații. Voi continua să îmi fac meseria. Dacă există dovezi, înseamnă că telefoanele mele au fost interceptate”, a declarat Piedone în fața jurnaliștilor.
Update. Primele informații ale DNA, după perchezițiile de la ANPC
DNA desfășoară percheziții la sediul șefului ANPC, Cristian Popescu Piedone, acuzat de fapte de corupție. Instituția a menționat că aceste acțiuni au loc în cinci locații din municipiul București precum și din județele Ilfov, Prahova și Constanța.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, de către funcționari publici și complici ai acestora.
În data de 22 iulie 2025, ca urmare a obținerii autorizațiilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în 5 locații din municipiul București și din județele Ilfov, Prahova și Constanța, dintre care una este sediul unei instituții publice, iar celelalte reprezintă domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale.
Referitor la actele procedurale efectuate în această cauză, precizăm că, atunci când va fi posibil, vom oferi detalii suplimentare”, a transmis Direcția Națională Anticorupție.
Percheziții la Cristian Popescu Piedone
Oamenii legii au efectuat descinderi atât la domiciliul lui Cristian Popescu Piedone în Bragadiru, județul Ilfov, cât și la locul său de cazare din Mamaia, în complexul rezidențial DeSilva. Procurorii l-au ridicat pe șeful ANPC din complex și l-au dus la locuința sa pentru a asista la percheziții. După verificări, este posibil ca și sediul Autorității pe care o conduce Piedone să fie percheziționat, acesta fiind apoi condus la sediul DNA București pentru audieri.
De asemenea, procurorii au efectuat verificări și la operatorul economic implicat, situat în Sinaia, județul Prahova. Șeful Protecției Consumatorilor ar fi informat operatorul economic despre ce trebuie să aibă în vedere pentru a trece cu bine peste control. Ulterior, Piedone a și lăudat public standardele ridicate ale acestuia, conform unor surse judiciare menționate de G4Media.
Acuzatii de corupție la adresa șefului ANPC
Cristian Popescu Piedone a fost numit șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în februarie 2025, prin decizia premierului României de atunci, Marcel Ciolacu.
În trecut, Piedone a mai întâmpinat probleme legale, fiind condamnat la închisoare pentru abuz în serviciu în Dosarul Colectiv, ulterior fiind achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție după ce a stat un an și o lună în închisoare.
La momentul tragediei de la clubul Colectiv, el ocupa funcția de primar al Sectorului 4. Piedone a câștigat un proces împotriva statului român pe care l-a intentat pentru perioada petrecută în închisoare, dar decizia nu este definitivă.
Piedone a candidat, în 2024, pentru funcția de primar general al Capitalei, dar a fost învins de actualul președinte al României, Nicușor Dan. Ulterior, a fost numit președintele filialei București a Partidului Umanist Social Liberal. În toamnă, a candidat și la alegerile parlamentare din partea PSD, dar a pierdut funcția de senator la redistribuire.