Consumul de cafea prezintă numeroase beneficii științifice, unul dintre ele fiind protecția creierului împotriva demenței. Însă, ce se întâmplă cu corpul nostru când bem cafea și de ce este vorba ca nu ar trebui să o consumăm imediat după trezire, pe stomacul gol?
Cafeaua poate cauza efecte adverse semnificative asupra sistemului digestiv. Consumul de cafea va stimula producția de acid în stomac, iar dacă nu ați mâncat, acest acid poate irita mucoasa gastrică, provocând indigestie și arsuri. Acest lucru se aplică și în cazul cafelei decofeinizate.
Acesta nu este singurul pericol. Consumul de cafea pe stomacul gol „poate genera nervozitate, agitație și alte efecte, inclusiv modificări ale stării dispoziției”, afirmă dr. Adam Simon, director medical la PushDoctor.co.uk. De asemenea, poate intensifica simptomele de anxietate, poate accelera ritmul cardiac și poate provoca iritabilitate și dificultăți de concentrare.
O ceașcă de cafea dimineața poate perturba ritmul circadian. Când te trezești, ceasul tău biologic eliberează un hormon numit cortizol, care te ajută să fii alert și energic. Spre surprinderea ta, studiile indică faptul că consumul de cafea pe stomacul gol duce la scăderea nivelului de cortizol, ceea ce te poate face să te simți somnoros.
Dieteticianul american Leslie Langevin recomandă asocierea cofeinei cu un mic dejun consistent sau cel puțin cu o gustare înainte de a consuma cafeaua de dimineață, conform celor de la Business Insider.
Când ar trebui să bem ultima cafea
De asemenea, medicul Mihail Pautov, specialist în chirurgie generală și asistent de cercetare, ne oferă informații despre momentul ideal pentru a consuma prima cafea, dar și despre doza zilnică recomandată.
„Pentru a beneficia de efectele pozitive ale cafelei, este indicat să bei prima ceașcă a zilei la aproximativ 2 ore după trezire. Un interval propice ar fi între 9:30 și 11:30 dimineața. În această perioadă, nivelul de cortizol – hormonul responsabil pentru vigilență și energie – începe să scadă, iar ingredientele din cafea își fac efectul”, explică dr. Pautov.
Ultima oră din zi în care ar trebui consumată cafeaua ar trebui să fie la 14:00 sau chiar mai devreme, în funcție de cum se simte fiecare persoană. Timpul de înjumătățire al cofeinei în organism este, în medie, de 3 până la 5 ore. Această durată poate varia în funcție de factori individuali, cum ar fi vârsta consumatorului de cafea, metabolismul și nivelul de toleranță la cofeină”, a declarat medicul specialist Mihail Pautov.