Părinții își doresc ca cei mici să fie politiosi și să știe să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor. Cu toții suntem obișnuiți să auzim un simplu „scuze” și credem că este suficient. Cu toate acestea, ar trebui să fie mai mult o scuză decât un singur cuvânt, iar copilul dvs. ar trebui să invete acest lucru.
Specialistii sunt de parere ca ar trebui sa ne educam copii in asa fel incat sa le pese de cei din jurul lor si sa nu arunce cu scuze in toate directiile.
A spune că îți pare rău nu rezolvă problema.
Dacă vă forțați copilul să-și ceară scuze, probabil că va învăța nimic, si o va face doar pentru ca asa trebuie. Unii s-ar putea să nu aibă nici măcar capacitatea de a se simti vinovati, așa că scuzele vor fi nesimțite. Nu va rezolva o problemă dacă nu înțeleg de ce trebuie să-și ceara scuze. Le va oferi doar o ieșire ușoară, fără a fi nevoiți să facă față consecințelor acțiunilor lor.
În schimb, ar trebui să lăsați copilul să vadă ce a făcut greșit, cum i-a afectat pe ceilalți și ce trebuie schimbat în comportamentul lui. Dacă copilul tău rănește pe cineva, încearcă să prezinți situația într-un mod care să inteleaga ca nu este bine cum a procedat.
Părinții își pot ajuta copiii să empatizeze și să se scuze corect
Dacă ați văzut incidentul, spuneți-i copilului exact ce s-a întâmplat. Dacă nu ai făcut-o deja, roagă-ți copilul să-ți spună exact ce s-a intamplat. Apoi descrieți ce vedeți copilului dvs., cum ar fi, de exemplu, un copil care are o vânătăi și subliniați că copilul este supărat din cauza acțiunilor lor. Arată empatie față de copilul rănit întrebând dacă sunt în regulă sau dacă au nevoie de ajutor.
Apoi, este timpul pentru copilul tău să îmbunătățească lucrurile. Puteți să le cereți să va ajute sa remediati aceasta problema. În cele din urmă, este important să garantați că cel mic nu se va mai comporta în acest fel.
Există mai multe lucruri care trebuie să fie într-o scuză cinstită
Îmi pare rău pentru…” Copilul tău trebuie să-i arate persoanei pe care a rănit-o că a înțeles ce a făcut greșit.
„Este greșit pentru că …” Acest punct vă poate învăța copilul să vadă lucrurile din punctul de vedere al altei persoane. Înțelegerea sentimentelor celorlalți poate schimba modul în care se comportă copilul dvs. și îi poate împiedica să facă un lucru greșit în viitor.
În viitor, o să …” Este important pentru persoana rănită să știe că acest lucru nu se va mai repeta.
„Ma vei ierta?” Deși nu există nicio garanție că copilul tău va fi iertat, ei ar trebui să încerce totuși să isi ceară iertare. Va arăta că vor să restabilească prietenia cu persoana pe care au rănit-o și că au nevoie de permisiunea pentru a fi prietenul lor din nou.