Pe Facebook s-a viralizat o imagine cu o țeavă care ar fi de la alimentarea publică cu apă. Potrivit lui Alexandru Dumitru Dreptu, cel care a publicat respectiva poză, „bucata de țeavă de alimentare cu apă este din cartierul Ostrov, Strada Știucii, Sector 2” și „a fost tăiată cu ocazia montării de vane de închidere” pe 8 aprilie.
Care ar putea fi cauza depunerilor pe aceste țevi de apă? Mineralele din rocile calcaroase sunt colectate de apă atunci când trece prin pământ până la straturile acvifere. Aceste minerale rămân în apă și merg mai departe în rețeaua publică.
„În mod inevitabil, aceste minerale ajung în instalații de apă și de încălzire, unde se depun în timp și conduc la blocarea țevilor, pierderea eficienței instalației și avarierea prematură a componentelor unei instalații. (…) Depunerile de minerale, cunoscute în mod generic sub numele de depunere de calcar, sunt formate în primul rând din carbonat de calciu și magneziu, care sunt în general insolubile”, potrivit foxyplast.ro.
Există câțiva factori care contribuie la sporirea depunerilor de calcar. Aceștia ar putea fi: duritatea apei temporar crescută, pH-ul crescut sau temperatura ridicată. Pentru a preveni astfel de situații se recomandă folosirea de aditivi sau filtre.
În cazul caselor se recomandă instalarea unui dedurizator electrolitic sau a unui filtru cu polifosfat pe țeava de alimentare. De asemenea, pentru că mai ales centrala termică poate fi afectată, se recomandă instalarea unui dedurizator magnetic. În cazul în care instalația este deja afectată se va curăța cu un agent special acid, iar operațiunea e indicat să fie făcută de un specialist.