Folosirea unei bai publice nu este mereu cea mai placuta experienta cu care ne putem intalni. Insa sunt momente cand nu avem de ales si trebuie sa folosim aceste locuri special amenajate. In acest articol va prezentam cateva lucruri pe care ar trebui sa le stiti atunci cand doriti sa folositi o toaleta publica.
Există bacterii peste tot.
De fiecare dată când spălăm toaleta, bacteriile fecale intră în aer înainte de a se așeza pe toate obiectele din apropierea toaletei. Puteți găsi bacterii pe toaleta propriu-zisă, pereții băii, ferestre si mâncare și pe rulourile de hârtie igienică. Hârtia absoarbe foarte bine umiditatea și este un mediu minunat pentru ca bacteriile să se înmulțească. Așadar, atunci când acoperiți scaunele de toaletă cu hârtie igienică înainte de a sta pe ele, practic acoperiți doar o suprafață contaminată cu un material și mai contaminat.
Răspândirea bacteriilor poate fi prevenită dacă spălăm toaleta cu capacul în jos , dar nu există nicio modalitate de a prezice dacă oamenii care au folosit toaleta înaintea noastră au făcut acest lucru. În unele bai publice, role de hârtie igienică sunt acoperite cu un scut din plastic care le protejează de bacterii.
Scaunele de toaletă nu sunt atât de murdare cum am crezut noi.
În mod surprinzător, scaunl de toaletă în sine nu este cel mai murdar loc. Un microbiolog pe nume Charles Gerba consideră că suprafețele cele mai frecvent atinse reprezintă cea mai mare amenințare. De exemplu, oamenii sunt mai predispuși să atingă mânerele, chiuvetele și sulurile de hârtie igienică cu mâinile nespalate, punând microbi suplimentari pe ele. În ceea ce privește toaletele, acestea vin foarte rar în contact direct cu pielea noastră sau cu orice altă parte a corpului nostru și multe persoane le șterg de asemenea cu un șervețel înainte de a le folosi.
Evitati sa folositi hartia igienica din baia publica
Folosirea hârtiei igienice plasată în aceeași toaletă pentru a acoperi scaunul nu vă va reduce șansele de a vă contamina. Nu servește ca strat protector, deoarece a fost deja contaminat cu aceiași microbi și, probabil, atinsa de alte persoane. În schimb, puteți transporta țesuturi igienice și le puteți folosi pentru a acoperi scaunul de toaletă pentru a reduce numărul de bacterii care vin în contact cu pielea. Dacă nu le aveți la îndemână, este mai bine să nu atingeți deloc scaunul.
Este foarte dificil să prinzi ceva de pe scaunul de toaletă.
Este adevărat că băile sunt pline de bacterii, dar nu trebuie să fii paranoic . Dacă sistemul dumneavoastră imunitar este sănătos și puternic și respectați reguli simple de igienă, există șanse foarte mici de a lua ceva. Majoritatea virusurilor și bacteriilor pot supraviețui pe scaunul de toaletă doar pentru o perioadă scurtă de timp . În plus, există doar un risc de infecție dacă bacteriile ajung cumva direct la tractul uretral sau genital. Dacă aveți pielea deteriorată pe fese sau coapse, germenii ar putea intra în acest mod, dar chiar și acest lucru este destul de puțin probabil.
Cum să folosiți o toaletă publică în siguranță
După cum am spus, este destul de dificil să prinzi ceva într-o toaletă publică dacă respecti reguli igienice simple :
Cel mai important lucru de reținut este să vă spălați corect mâinile. Pur și simplu clătirea mâinilor cu apă nu va face prea multe. Trebuie să folosiți săpun și să vă spălați pe mâini pentru aproximativ 20-30 de secunde. Dacă nu există săpun, măcar folosiți produse de igienizare pentru mâini.
După ce te-ai spălat pe mâini, nu atinge robinetul. Folosiți un șervețel sau o bucată de hârtie igienică pentru a împiedica microbii să se întoarcă pe mâini.
Nu-ți pune lucrurile pe podea sau lângă chiuvetă. Este mai bine dacă cineva le poate ține pentru tine în timp ce așteaptă afară.
Dacă este posibil, evitați să atingeți ceva în toaletă cu mâinile goale și nu vă atingeți niciodată fața, ochii sau nasul înainte de a le spăla.