Ne confruntăm cu o perioadă dificilă din punct de vedere meteorologic, iar în ciuda discuțiilor constante despre încălzirea globală, specialiștii emit un avertisment alarmant.
Paradoxal, deși nu ne-am aștepta, ne așteaptă o „mini-eră glaciară”.
Deși această schimbare bruscă a temperaturilor se va produce abia peste 30 de ani, avertismentul trebuie totuși luat în serios.
Valentina Zharkova, cercetător la Universitatea Northumbria din Marea Britanie, a explicat că Soarele va intra într-o etapă naturală de „hibernare”.
Conform publicației The Sun, această hibernare a Soarelui ar putea genera o criză alimentară globală, datorită temperaturilor extrem de scăzute care ar afecta semnificativ agricultura.
„Soarele se apropie de perioada de hibernare. Vor exista mai puține pete solare pe suprafața Soarelui, ceea ce va reduce emisia de energie și radiații către planete și către Terra”, a declarat Valentina Zharkova, conform aceleași surse.
„Putem doar spera că…”
Referitor la acest avertisment sever, experta de la Universitatea Northumbria subliniază că există doar „speranța” că această „mini-eră glaciară” nu va fi la fel de severă ca cea din perioada 1645-1715.
„Putem doar spera că această mini-eră glaciară nu va fi la fel de severă ca Minima Maunder (n.ed. – între anii 1645 și 1715). Aceasta ar avea un impact dramatic asupra recoltei la latitudini medii, deoarece legumele și fructele nu vor avea suficient timp pentru a se coace și a fi recoltată”, a afirmat Valentina Zharkova.
Minimul Maunder (Minima Maunder) reprezintă o epocă între anii 1645 și 1715, în care numărul petelor solare și activitatea solară au fost semnificativ mai reduse decât astăzi.
Denumirea a fost atribuită de astronomul american John A. Eddy, cunoscut și sub numele de „Jack Eddy”, care a realizat o compunere a datelor astronomice vechi.
About Florin Tomescu
Absolvent al FJSC în anul 2014, am contribuit la mai multe publicații renumite din România.