O nouă alertă medicală a fost emisă de OMS. Virusul, transmis prin înțepătura unor țânțari, amenință miliarde de oameni din peste 100 de țări, inclusiv din Europa.
Într-o declarație dată marți, 22 iulie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a exprimat îngrijorare cu privire la virusul chikungunya, care se transmite prin intermediul țânțarilor. În prezent, s-au raportat sute de cazuri și în Europa.
Ce este chikungunya, virusul periculos ce pune în pericol milioane de oameni
Acum două decenii, virusul chikungunya, transmis prin înțepătura de țânțari, a provocat distrugeri la nivel global. Recent, noi focare au fost identificate în regiunea Oceanului Indian. Este alarmant că acestea se extind către Europa și alte continente, conform Reuters.
Conform datelor furnizate de OMS, aproximativ 5,6 miliarde de oameni trăiesc în zone din 119 țări care sunt expuse riscului de infectare cu acest virus. Simptomele bolii se aseamănă cu cele ale altor infecții comune.
Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății subliniază că virusul chikungunya poate provoca febră mare, dureri articulare și dizabilități pe termen lung, a afirmat Diana Rojas Alvarez, ofițer medical la OMS, marți, la Geneva.
„Din păcate, observăm cum istoria se repetă”, a declarat Diana Rojas Alvarez. Ea a comparat situația actuală cu epidemia din 2004–2005, când aproape jumătate de milion de persoane au fost afectate. Boala a început în special în teritorii insulare mici și s-a răspândit apoi la nivel global.
OMS raportează sute de cazuri de infecție cu virusul chikungunya în Europa
Experții de la OMS sunt îngrijorați de numărul în continuă creștere al cazurilor importate, dar mai ales de apariția recentă a transmiterii locale în Europa. Doar în ultimele două luni, în Franța continentală s-au înregistrat aproximativ 800 de cazuri de chikungunya importate, a precizat Diana Rojas Alvarez.
De asemenea, au fost identificate 12 cazuri de transmitere locală în diverse regiuni din sudul Franței. Acest lucru indică faptul că persoanele respective au fost infectate de țânțarii locali, fără a fi călătorit în zone unde virusul este endemic. În Italia a fost raportat un caz chiar săptămâna trecută.
Problema în prezent este că virusul chikungunya nu beneficiază de un tratament specific. Boala se transmite în principal prin țânțari din specia Aedes, inclusiv țânțarul-tigru, care poate răspândi și dengue sau Zika. Virusul are potențialul de a provoca focare rapide și extinse.