ANPC avertizează românii să fie precauți cu privire la carnea ambalată: „Se recomandă evitarea consumului acestui produs”

- Advertisement -

Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a emis un avertisment cu privire la carnea ambalată, subliniind că lichidul sangvinolent din interiorul ambalajelor poate indica posibile probleme de calitate sau de depozitare.

Conform declarațiilor lui Anghel, prezența excesivă a lichidului sangvinolent poate sugera nereguli, inclusiv depozitare necorespunzătoare și fluctuații de temperatură în timpul transportului.

De asemenea, acesta a menționat că poate fi un semnal al prospețimii îndoielnice a produsului, ambalării neadevărate sau vacuumului deteriorat.

“Dacă observați acumulări mari de lichid decolorat sau un miros neobișnuit la deschiderea ambalajului, se recomandă să nu consumați produsul și să-l returnați magazinului, solicitând fie înlocuirea, fie rambursarea”, a declarat șeful ANPC pe pagina sa de Facebook.

- Advertisement -

Excesul de lichid sangvinolent poate indica:
• depozitare necorespunzătoare;
• fluctuații de temperatură în timpul transportului;
• prospețime îndoielnică a produsului;
• ambalare neadecvată sau vacuum deteriorat.
Dacă observați acumulări mari de lichid decolorat sau un miros neobișnuit la deschiderea ambalajului, se recomandă să nu consumați produsul și să-l returnați magazinului, solicitând fie înlocuirea, fie rambursarea.

Ministrul Agriculturii solicită verificări riguroase
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a cerut vineri, 28 noiembrie, Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să verifice toate loturile de carne de porc aduse din Uniunea Europeană, din cauza riscului de pestă porcină africană, atenționând că există posibilitatea de a “aduce boala în România” din afară.

“Am cerut ANSVSA să efectueze verificări pentru fiecare lot de carne importat, în legătură cu pesta porcină. Există riscul de a aduce boala în România. Am investit mult în acest subiect și am analizat situația atât la Ministerul Agriculturii, cât și la nivel local. Este important de înțeles cum apare pesta porcină în gospodăriile țăranilor. Riscul de importare a cărnii de porc infestată este semnificativ”, a declarat Florin Barbu pentru AGERPRES.

Acesta a explicat că România verifică în prezent doar 2-3% din carnea importată, datorită capacității limitate de control, ceea ce crește probabilitatea de a introduce boala prin produsele importate.

- Advertisement -

“Avem un eșantion limitat, de 2-3%, pentru verificări și analize. Conform analizelor efectuate și observațiilor din teritoriu, multe focare recente au fost identificate în gospodăriile țăranilor, ceea ce sugerează că mulți români consumatori cumpără carne din magazine și o prepară acasă. Adesea, mâncărurile gătite cu carne de porc, care nu este consumată integral, sunt date animalelor, amestecându-se cu furaje. Acest lucru poate contribui la răspândirea bolii, ceea ce necesită verificări atente. Este esențial să eliminăm riscurile de contagiune în fermele românești, de aceea am solicitat ANSVSA să efectueze analize amănunțite pe toate loturile de carne importate din Uniunea Europeană în perioada sărbătorilor”, a subliniat Barbu.

“Institutul Național de Statistică arată clar: până în 2022, România avea un grad de autosuficiență de 28% pentru carnea de porc, ceea ce însemna că importam peste 70%. Anul acesta, datorită investițiilor din ultimii doi ani în Ministerul Agriculturii, atât în sectorul de reproducție – unde producem acum 1,5 milioane de purcei în plus – cât și în sectorul de îngrășare, am ajuns la un consum de aproximativ 52% din producția internă. Practic, acum importăm doar aproximativ 50% din carnea de porc”, a concluzionat Barbu.