Bunicii noștri ne sugerau întotdeauna că o cină ușoară favorizează un somn odihnitor, mai degrabă decât o masă copioasă, chiar dacă nu aveau același tip de educație academică în nutriție și medicină.
Recent, însă, cercetările științifice au confirmat înțelepciunea populară propusă de aceștia.
Un studiu publicat recent în revista Frontiers in Psychology a analizat obiceiurile alimentare și somnul a 1.082 de studenți de la Universitatea MacEwan din Edmonton, Canada, pe parcursul a patru luni, adresându-le întrebări despre legătura dintre alimentație și somn, în special în ceea ce privește coșmarurile.
Aproximativ 40% dintre participanți au raportat că alimentația lor influențează calitatea somnului, dintre care 24,7% au considerat că efectul este unul negativ. De asemenea, 5,5% au afirmat că alimentația le afectează visele.
Dulciurile și produsele lactate au fost menționate ca având cel mai mare impact asupra calității somnului (22,7%, respectiv 15,7%) și viselor (29,8%, respectiv 20,6%), făcându-le să devină “bizare” sau “perturbatoare”.
Pe de altă parte, fructele (17,6%), legumele (11,8%) și ceaiurile (13,4%) au fost cele mai frecvent identificate ca fiind benefice pentru un somn mai bun.
Cercetătorii au comparat răspunsurile participanților cu informațiile despre intoleranțele lor alimentare și au descoperit o corelație puternică între coșmaruri și intoleranța la lactoză.
Care este legătura dintre coșmaruri și alimente?
Conform cercetărilor, multe persoane care suferă de intoleranță la lactoză continuă să consume produse lactate. Intoleranța variază în funcție de cantitatea de lactază (enzima care digeră lactoza) produsă de fiecare individ în intestinul subțire, a explicat Tore Nielsen, expert în neurofiziologie și neurocogniție a viselor și coșmarurilor la Universitatea din Montreal și autor principal al studiului.
În timpul somnului, aceste persoane pot experimenta, conștient sau nu, “semnale somatice și organice subtile” asociate cu simptome gastrointestinale (balonări, crampe etc.) în urma consumului de produse lactate.