Christian Sabbagh a făcut o remarcă emoționantă pe platformele de socializare, dezvăluind că anul trecut a suferit un accident vascular cerebral (AVC). Chiar dacă a traversat o perioadă foarte grea, a reușit să se recupereze și a revenit la pupitrul de știri de la Kanal D. Mesajul său profund, publicat pe Facebook, a generat un val de reacții și empatie online.
Jurnalistul și prezentatorul de știri Christian Sabbagh a vorbit cu sinceritate despre lupta sa pentru viață și dificultățile întâmpinate în sistemul de sănătate publică din România. El a exprimat recunoștință față de medicii de la Spitalul Bagdasar-Arseni pentru eforturile lor, dar a subliniat că, în ciuda abilităților lor profesionale, a fost nevoit să caute tratament în sectorul privat pentru a-și salva viața.
Christian Sabbagh, tratat la Spitalul Bagdasar-Arseni și apoi în privat
Declarația completă a lui Christian Sabbagh: „După AVC am zâmbit și am fost pe cont propriu. Zâmbetul din această foto ascunde o luptă pe viață și pe moarte. Eram la câteva zile după un AVC, cu viața atârnând de un fir. Am zâmbit, dar în spate era suferința. Medicii de la Bagdasar au făcut tot ce au putut. Le sunt recunoscător. Îi respect. Au luptat pentru mine.
Dar bunăvoința lor nu a fost suficientă. A trebuit să-mi caut salvarea în afara sistemului public. Pe banii mei. În privat, unde am descoperit tratamente și soluții. Astăzi sunt din nou la pupitrul știrilor Kanal D. Dar mă întreb, de ce plătim taxe?
În România, aproape 45% din salariul brut merge la contribuții. Plătim sănătatea ca pe o taxă obligatorie. Iar când viața atârnă de un fir, sistemul îți spune: Așteaptă! Îți spune că nu sunt locuri. Sau bani. Sau echipamente. Sau interes. Eu am avut noroc. Am reușit să mă salvez. Dar câți nu reușesc? Câți mor fără ajutor?”.
Soția i-a fost alături lui Christian Sabbagh
Mesajul a fost completat de o declarație profundă a soției sale, care a împărtășit detalii emoționante despre lupta dusă în afara ochilor publicului, cu discreție și forță rar întâlnită. Ea a descris cum a fost alături de el clipă de clipă, cum a devenit asistent medical peste noapte și cum a trebuit să le ofere suport copiilor, în timp ce ea însăși era copleșită de durere.
„Pentru toți cei care ne sună și ne scriu îngrijorați, vreau să vă asigur că soțul meu este bine. AVC-ul a fost anul trecut. O luptă grea, pe care am ales să o ducem în tăcere, doar noi, în familie. Atunci nu am căutat compasiune. Am căutat vindecare. Am învățat să-i pun branule, să-i controlez tensiunea, să-i dau medicația la ore fixe. Dar cel mai greu a fost să-mi țin copiii în brațe și să le promit că „tati nu ne lasă”.
Am învățat să zâmbesc când sufletul îmi tremura. Am învățat ce înseamnă să lupți cu moartea, zi de zi. Christian a învins! A învins acolo unde alții nu au mai avut șansa. Dar să nu credeți că am uitat, fiecare zi este o victorie. Fiecare respirație este o binecuvântare. Postarea lui de astăzi nu este despre o problemă de sănătate actuală.
A fost un strigăt. Un semnal de alarmă. Pentru că și el știe ce înseamnă să te zbați într-un sistem unde plătești taxe, dar în spitale mori cu zile. Iar astăzi, tocmai pentru că a avut șansa să se întoarcă, își folosește vocea pentru cei care nu mai pot. Vă mulțumim că sunteți lângă noi. Nu pentru milă, ci pentru că vocea lui se aude mai puternic atunci când nu e singur.
Și, așa cum spune mereu, la finalul jurnalului: „Aveți grijă de dumneavoastră”.