Riscurile cărnii gătite pe grătar: De ce ar fi bine să limitezi consumul preparatelor la grătar.

- Advertisement -

Odată cu sosirea verii, românii se bucură tot mai mult de activitățile în aer liber, iar grătarul devine o parte esențială a alimentației în sezonul cald.

În plus, carnea gătită la grătar este una dintre cele mai populare și convenabile metode de gătire. Cu toate acestea, acest mod de preparare nu este neapărat cel mai sănătos și poate, în unele cazuri, să contribuie la riscul de cancer.

Specialiștii de la Colegiul Medicilor Vancouver din Canada afirmă că unul dintre cele mai frecvente motive pentru apariția cancerului este consumul de carne roșie, pește sau carne grasă de porc preparate cu sare, condimente și ulei la grătar, expuse la fum. Totuși, gătitul la abur și la grătar au fost identificate ca fiind metodele cele mai recomandate pentru a prepara carnea, grătarul având capacitatea de a păstra aroma alimentelor.

Carnea friptă poate fi la fel de nocivă pentru sănătate ca și cea prăjită, în cazul în care se folosește un grătar inadecvat sau o tehnică de gătire greșită.

- Advertisement -

Carnea nu trebuie gătită pe flacără directă, deoarece acest proces poate elibera anumite substanțe toxice care prezintă un risc pentru sănătate. Risc crescut există și în cazul cărnii procesate, cum ar fi cea din mici, cârnați sau alte produse similare.

“Carnea nu trebuie gătită pe flacără directă, pentru că arderea poate fi accelerată. Atunci când carnea se arde, se formează compuși chimici. Cârnații și micii conțin nitriți din cauza procesării. Nitriții, la grătar, când sunt expuși la căldură, duc la formarea nitrozaminelor. Aceste nitrozamine sunt compuși cu potențial toxic și pot contribui în timp la apariția anumitor tipuri de cancer,” a explicat Dr. Andra Balcangiu – Stroescu.

Cum poți mânca din farfuria ”perfectă”

“Indiferent de masa pe care o avem, trebuie să ne asigurăm că formăm farfuria perfectă. Pe jumătate din farfurie punem legume non-amidonoase, precum roșii, castraveți, dovlecei, salată verde, ceapă și altele disponibile în această perioadă. Pe un sfert din farfurie adăugăm o sursă de proteină, în acest caz, un grătar, dar pregătit corect, iar pe celălalt sfert, carbohidrați, amidonoase. Aici putem opta pentru pâine integrală, orez integral, paste integrale sau, de ce nu, cartofi, dar nu prăJiți, gătiti într-o altă manieră,” a spus medicul.